Ana SayfaÇalışma YaşamıBES’ten ayrılanlar 3 yıl içinde yeniden sisteme dahil edilecek

BES’ten ayrılanlar 3 yıl içinde yeniden sisteme dahil edilecek

HABER MERKEZİ – Bireysel Emeklilik Sistemi’nde otomatik katılım yönetmeliği değişti. Buna göre, ayrılma hakkını kullananlar 3 yıl içinde yeniden sisteme otomatik dahil edilecek.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) yeni bir düzenlemeye gidildi.

Resmi Gazete’de bugün yayımlanan düzenlemeye göre, ayrılma hakkını kullanmış olanlar, üç yıl içinde sisteme otomatik olarak bir defalığına tekrar dahil edilecek.

Çalışanların işverenleri aracılığıyla otomatik olarak emeklilik planına dahil edilmesine ilişkin esasları belirleyen yönetmelikte yapılan değişikliğe göre ise Hazine ve Maliye Bakanlığı bu süreyi 1 yıla kadar azaltabilecek veya 5 yıla kadar artırabilecek.

Diğer yandan yönetmeliğe eklenen maddelere göre, çalışanların 45 yaşını doldurup doldurmadığının tespitinde, emeklilik planına dahil edilmeleri gereken takvim yılının ilk günü esas alınacak.

Emeklilik planına dahil edilmesi gereken çalışanların 45 yaşını doldurup doldurmadığının tespitinde ise 1 Ocak 2017 tarihi esas alınacak.

İlgili kanunlar kapsamında çalışan sıfatını haiz olmak kaydıyla 18 yaşını doldurmamış çalışanlar da yönetmelik kapsamında emeklilik planına dahil edilecek.

BES hakkında

Türkiye’de dağıtım esasına dayalı SGK emekliliğine hak kazanma şartlarının 1999 yılında değiştirilmesinin ardından özel fonlama esasına dayalı Bireysel Emeklilik Sistemi hayata geçirildi.

Emeklilik böylelikle yalnızca hak olmaktan çıkarılıp finansal bir yatırıma dönüştürülmedi, aynı zamanda emeklilik için gerekli çalışma günü sayısı önemli ölçüde arttırıldı ve düzenli çalışmayanlar için emekli olmak neredeyse imkansız hale getirildi.

Böylece eğitim, sağlık ve barınma haklarının yanı sıra emeklilik de böylece fon ve bankaların hakimiyeti altına girmiş oldu.


‘Emeklilik finansal kesimin hakimiyeti altında’: Peki, sermaye nasıl ‘BES’leniyor?