Ana SayfaDünyaBeyaz Saray duyurdu: ABD Suriye’den çekiliyor

Beyaz Saray duyurdu: ABD Suriye’den çekiliyor

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump’ın Türkiye’nin olası operasyonu gündemdeyken Kuzey ve Doğu Suriye’de bulunan ABD askerlerinin bölgeden çekilebileceği sinyali vermesinden kısa bir süre sonra Beyaz Saray’dan açıklama geldi: “ABD birliklerinin eve dönüşünü başlattık”.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Fırat’ın doğusuna yani Demokratik Suriye Meclisi (DSM) denetimindeki bölgelere operasyon düzenleneceğine yönelik açıklamaları gündemdeyken, ABD Başkanı Donald Trump’tan “Suriye’den çekilme” sinyali geldi.

Turmp, Twitter hesabından Suriye’de IŞİD’i yendiklerini vurgulayarak, şunları yazdı:

“Suriye’de IŞİD’i yendik, Trump başkanlığı döneminde orada bulunmamızın tek nedeni oydu.”

“ABD birliklerinin eve dönüşünü başlattık”

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Trump’ın “Suriye’den çekilme” sinyali vermesinin hemen ardından bir açıklama yayınlayarak ABD askerlerinin Suriye’den çekilmeye başladığını duyurdu.

Sanders’ın yazılı açıklaması şöyle:

“Beş yıl önce, IŞİD, Ortadoğu’da çok güçlü ve tehlikeli bir güçtü. Şimdi ise ABD, bu bölgesel halifeliği yendi. Suriye’de IŞİD’e karşı kazanılan bu zaferler, Uluslararası Koalisyon’un ve yürüttüğü kampanyanın sona erdiği anlamına gelmiyor. Bu kampanyanın bir sonraki aşamasına geçiş için ABD birliklerinin eve dönüşünü başlattık.

“ABD ve müttefikleri gerektiğinde ABD’nin çıkarlarını korumak için her seviyede yeniden harekete geçmeye hazırdır. Radikal İslamcı teröristlerin toprak ele geçirmesi, fonlanması, desteklenmesi ve herhangi bir şekilde sınırlarımızı ihlâl etmesine karşı birlikte çalışmaya devam edeceğiz.”

Pentagon: IŞİD’e karşı mücadele sona ermedi

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Dana W. White’ın imzasını taşıyan açıklamada da şu ifadelere yer verildi:

“Koalisyon güçleri IŞİD’in elindeki bölgeyi kurtardı ama IŞİD’e karşı mücadele sona ermedi. Suriye’deki ABD askerinin eve dönüş sürecini başlattık ve operasyonun bir sonraki aşamasına geçiyoruz. Birliklerimizin ve operasyonun güvenliği açısından daha fazla detay vermiyoruz. Ortaklarımızla ve müttefiklerimizle IŞİD’i bulunduğu yerlerde yenilgiye uğratmak üzere çalışmaya devam edeceğiz.”

ABD basını ‘çekilmeyi’ resmi açıklamadan önce duyurdu

Bu açıklamalar, ABD basını ile Reuters haber ajansının ABD’nin Suriye’nin kuzeyindeki askerlerini çekmeye hazırlandığını aktarmasının ardından geldi.

Reuters’ın haberine göre, Kuzey ve Doğu Suriye’de bulunan tüm ABD’li askeri birliklerin çekilmesi değerlendiriliyor.

CNN de Pentagon’daki bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, “tamamen çekilme” planının üzerinde çalışılmaya başlandığını, kararın ABD Başkanı Trump tarafından alındığını aktardı.

Wall Street Journal’a göre ise çekilme çok kısa zaman içerisinde başlayacak ve bu konuda sahada işbirliği yapılan gruplara da bilgi verildi.

“ABD onayı olmadan Türkiye operasyon yapamaz”

Pentagon, Türkiye’den gelen olası operasyon açıklamalarının ardından Suriye-Türkiye sınırındaki DSM kontrolünde olan böglelere asker takviyesi yapıyor ve gözlem noktaları kuruyor.

Bölgede ABD askerlerinin sayısının 2 bini geçtiği tahmin edilirken, Trump’ın IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada ABD’nin, ‘iç güvenlik güçleri’ kurulana kadar Suriye’den çekilmeyeceğini söylemişti.

Demokratik Suriye Meclisi Eş Başkanı Emine Umer, bugün yaptığı açıklamada ise kontrollerindeki bölgelere yönelik herhangi bir operasyonunun ABD’nin onayı olmadan yapamayacağını kaydetmişti.

Umer, uluslararası koalisyonun da çözümü “diyalogda” aradığını ifade etmişti.

“Koalisyon, bir savaştan çok Türkiye ile Kuzey ve Doğu Suriye Bölgesi’nin diyalog yoluna girmesini istiyor. Ve bu temelde çalışma yürütüyor. Bugün onlar da bölgeye yönelik bir saldırının gerçekleşmesini istemiyor. Çünkü bu durum herkes için farklı planlar ortaya çıkaracaktır. Rusya saldırının olması için dört gözle bekliyor.”

‘Karar Trump-Erdoğan görüşmesinde alındı’ iddiası

Diğer yandan Reuters’a konuşan ABD’li bir yetkili, çekilme kararının Trump ve Erdoğan arasında Cuma günü yapılan telefon görüşmesinden sonra alındığını belirterek, “Devamında gelen her şey, o konuşmada varılan anlaşmayı uygulamak üzere yapılıyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Fırat’ın doğusuna olası operasyon için ABD Başkanı Trump’la görüştüğünü belirterek, “Olumlu cevap verdi” demiş ancak ABD’den herhangi bir açıklama yapılmamıştı.

Rojava’da ‘seferberlik’ var

Erdoğan, 12 Aralık’ta yaptığı açıklamada, Fırat Nehri’nin doğusuna yönelik bir operasyonun birkaç gün içinde başlayacağını duyurmuştu.

“Türk Savunma Sanayii Zirvesi”nde konuşan Erdoğan, hedeflerinin ABD askeri olmadığını da dile getirerek, “Kürt kardeşlerimizin arasında terörist olan varsa gereğini yaparız” diye konuşmuştu.

Türkiye’nin olası operasyonu gündemdeyken Demokratik Birlik Partisi (PYD), Halk Savunma Güçleri (YPG) ve Demokratik Toplum Hareketi’nden (TEVDEM) açıklamalar gelmişti.

PYD Genel Meclisi’nin açıklamasında ‘direniş’ vurgusu vardı. YPG, olası bir harekâtın IŞİD’in yararına olacağını savunuyordu. TEV-DEM Diplomasi Sorumlusu Aldar Xelil ise “Erdoğan’ın tehditlerini ciddi şekilde değerlendirdiklerini” belirterek, “Bizim de buna karşı elbette tutumumuz olacaktır” demişti.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ise olası bir operasyona karşı ‘seferberlik’ ilan ettiğini bildirmişti.


Bu haberde BBC Türkçe ve Mezopotamya Ajansı’ndan yararlanılmıştır.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Özel mesajlaşmalar dahil: Facebook, Netflix ve Spotify gibi 150 şirkete kullanıcı bilgilerini vermiş
Sonraki Haber
Yalova'da da dereler taştı, seralar sular altında kaldı