Ana SayfaGüncelBir ay geçti, rapor hala hazırlanmadı: Sise Bingöl’ün durumu kötüye gidiyor

Bir ay geçti, rapor hala hazırlanmadı: Sise Bingöl’ün durumu kötüye gidiyor

HABER MERKEZİ – Sağlık sorunlarından dolayı hastaneye kaldırılan ve 15 gün sonra hazırlanacağı söylenmesine rağmen hala raporu hazırlanmayan hasta tutuklu Sise Bingöl’ün durumu kötüye gidiyor. Avukatı Gülşen Özbek, rapor ulaşır ulaşmaz Bingöl’ün tahliyesi için başvuru yapacaklarını belirtiyor.

Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan 85 yaşındaki hasta tutuklu Sise Bingöl hakkında hazırlanması beklenen rapor hala ortada yok.

Ancak Bingöl’ün durumu kritik, hasta tutuklunun sağlığı her geçen gün kötüye gidiyor. Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAYDER) Eşbaşkanı Ebedin Aktaş bu yüzden hastanenin “cezaevinde kalamaz” raporu verdiğini belirtiyor. Ancak rapor henüz avukatlara ulaşmış değil.

Mezopotamya Ajansı’ndan Cemil Uğur’a konuşan Bingöl’ün avukatı Gülşen Özbek, heyetten bir doktorun imzasının eksik olmasından kaynaklı raporun geciktiğini söylüyor.

Özbek, Mersin Üniversitesi tarafından hazırlanması beklenen raporun kendilerine ulaşır ulaşmaz Bingöl’ün tahliyesi için başvuru yapacaklarını belirtiyor.

Adalet Bakanlığı’na çağrı

Bingöl’ün son durumu hakkında bilgi veren TUAYDER eşbaşkanı Aktaş, “Kendi ihtiyaçlarını tek başına karşılayamıyor, yanında olan arkadaşlarının desteğiyle yaşamını idame ediyor” diyor ve yetkililere sesleniyor:

“Adalet Bakanlığı’na çağrımız; Sise Ana’nın bir an önce tahliye edilmesi yönündedir. Var olan hukuksal yasalara rağmen zaten 85 yaşın üzerinde yatalak olan ve kendi ihtiyaçlarını göremeyen bir insanın kendi evinde yaşamını idame ettirmesi gerektiği net olarak belirtilmiştir.”

Bingöl’ün durumunun cezaevi ortamında her geçen gün daha kötüye gittiğini kaydeden İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şube Eşbaşkanı Hakkı Demir de benzer bir çağrıda bulunuyor.

Bingöl’ün son zamanlarını köyünde geçirmek istediğini belirten Demir, “Bunun yerine getirilmesi, insani bir davranıştır. Kendi ihtiyaçlarını karşılayamayan birinin cezaevinde tutulması hukuka aykırıdır” diyor.

2 yılı aşkın süredir cezaevinde

Kendi beyanına göre 85 yaşında olan Sise Bingöl, 2 yılı aşkın süredir cezaevinde tutuluyor.

Yaşlı olmasından dolayı algılama yeteneğini kaybetmiş olan Bingöl, mide, şeker, astım, tansiyon gibi hastalıklarla mücadele ediyor.

Tek başına yaşamını sürdüremeyen Bingöl, diğer tutukluların yardımıyla günlük ihtiyaçlarını giderebiliyor.

Bingöl’ün yaş ve hastalığından kaynaklı durumunun kötü olduğu, çocuklarının ismini dahi hatırlamadığı belirtiliyor.

Bingöl için Muş Devlet Hastanesi’nce verilen raporda “Sağlığının cezaevinde kalmaya elverişli olmadığı” tespiti yapıldı. Ancak buna rağmen İstanbul Adli Tıp Kurumu’nca verilen raporda “Cezaevinde kalmasının hayatı için tehlike arz etmediği” denilerek tahliyesi engellendi.

Son olarak Bingöl, 2 Kasım’da sağlık kuruluna hem hastalığıyla ilgili son durumların tetkiki hem de cezaevinde kalmaya elverişli olup olmadığıyla ilgili rapor çıkarılmasına ilişkin Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı.

8 gün boyunca hastanede tedavi edilen Bingöl için raporun 15 gün sonra hazırlanacağı belirtildi. Ancak, bir ay geçmesine rağmen rapor henüz hazırlanmadı.




Önceki Haber
İstanbul'da "Dengbêj Nights"
Sonraki Haber
Google Çeviri'den cinsiyetçi dile karşı hamle