Ana SayfaDünyaBirleşmiş Milletler Göç Paktı’na 164 ülkeden onay

Birleşmiş Milletler Göç Paktı’na 164 ülkeden onay

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler Göç Paktı, 164 ülke tarafından kabul edildi. Bağlayıcılığı olmayan anlaşmaya destek vermeyen ülkeler arasında ise ABD ve birçok Avrupa ülkesi bulunuyor.

Birleşmiş Milletler’in (BM) Göç Paktı kabul edildi.

Fas’ın başkenti Marakeş’te düzenlenen konferansta 164 ülke, yasal olarak bağlayıcılığı olmayan “Güvenli, Düzenli ve Kurallı Göç için Küresel Pakt” adını taşıyan anlaşmaya onay verdi.

ABD, Avusturya, Letonya, Çekya, Macaristan, Polonya, Slovakya, Şili, Dominik Cumhuriyeti ve Avusturalya ise göç konusunda ilk küresel ölçekli anlaşma olma özelliğini taşıyan Göç Paktı’na dahil olmadı.

Avrupa ülkelerindeki aşırı sağcılar, paktı ülkelerin ‘bağımsızlığına ve sınır kontrolü politikaları’na tehdit olarak görüyor.

Konferansın açılışında konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, paktı “acıya ve kaosa son vermek için bir yol haritası” sözleri ile tanımlarken, anlaşmaya ilişkin endişelere de değindi.

Guterres, anlaşmanın Birleşmiş Milletler’e üye ülkelerin göç politikasına karışma yetkisi vermeyeceğinin altını çizdi.

Bunun yanı sıra Bulgaristan, Estonya, İtalya, Slovenya, İsviçre ve İsrail de anlaşma konusunda kararsız kaldı.

Anlaşma neler içeriyor?

DW Türkçe’de yer alan habere göre hukuki bağlayıcılığı olmayan BM Göç Paktı, ülkelerin metinde yer alan 23 hedefi yerine getirme konusundaki siyasi iradesini ortaya koyma özelliğini taşıyor.

34 sayfalık metin, göç konusunda tüm devlet arasında uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini ve hiçbir ülkenin göçle tek başına mücadele edemeyeceğini vurguluyor.

‘Düzenli göç’ için yasal yolların iyileştirilmesini isteyen metin, tüm göçmenlerin temel haklara erişim sağlamasını hedefliyor.