Ana SayfaGüncelÇekilme kararı sonrası ABD Savunma Bakanı Mattis görevinden ayrılıyor

Çekilme kararı sonrası ABD Savunma Bakanı Mattis görevinden ayrılıyor

HABER MERKEZİ – Suriye’den çekilme kararı sonrası ABD Başkanı Trump, Savunma Bakanı Mattis’in Şubat ayı sonunda görevinden ayrılarak emekli olacağını açıkladı. Ancak Trump ‘ayrılık’ dese de Mattis’in yayımlanan mektubu onun istifa ettiğine işaret ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Savunma Bakanı Jim Mattis’in Şubat ayının sonunda emekli olacağını açıkladı.

Trump, konuya dair açıklamayı Twitter’dan yaptı.

“General Mattis, geçen 2 yıl boyunca yönetimimde Savunma Bakanı olarak hizmet ettikten sonra şubat ayı sonunda şeref derecesiyle emekliye ayrılacaktır. Onun döneminde özellikle yeni savaş ekipmanları alınması bağlamında çok büyük ilerlemeler sağlandı.

“Müttefiklerimiz ve diğer ülkelerin askeri zorunluluklar konusunda kendi payına düşeni yapmasını sağlamada bana çok yardımcı oldu.

“Yeni Savunma Bakanı kısa süre içinde ilan edilecek. Yaptığı hizmetler için Jim’e çok teşekkür ediyorum.”

Trump “ayrılık” dedi ama…

Trump’ın duyurusundan kısa bir süre sonra ise Mattis’in mektubu yayımlandı.

Mattis’in mektubu istifanın belgesi niteliğinde. Öyle ki mektupta “Görüşleri sizinkilerle daha uyumlu bir bakan ile çalışmak hakkınız” ifadesi var.

Bu ifade, istifanın, Trump’ın son kararına bir tepki olduğunu gösteriyor.

Görüş ayrılıkları iddiası

Mattis’le ilgili gelişme, ABD’nin Suriye’den askerlerini geri çekeceğini açıklamasından bir gün sonra geldi.

Trump’ın Suriye’den çekilme kararının ardından Mattis’in bu durumdan rahatsız olduğu iddia ediliyordu.

Çekilme kararı

ABD Başkanı Donald Trump, IŞİD’i yendiklerini savunarak Suriye’den çekileceklerini duyurmuştu.

Trump’ın bu kararı Salı günü yani 18 Aralık’ta aldığı, sadece bir gün sonra da Suriye’de IŞİD’e karşı mücadelede birlikte hareket ettiği Kürt güçlere durumun bildirildiği aktarılmıştı.

New York Times gazetesine konuşan Amerikalı bir yetkili, Kürt yetkililerin Çarşamba sabahı karardan haberdar edildiğini belirtmişti.

ABD’nin çekilme kararı, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 Aralık’ta Fırat’ın doğusuna yani Demokratik Suriye Güçleri denetimindeki bölgelere “bir kaç gün içerisinde operasyon düzenleneceğini” söylemesinin ardından gelmişti.

Karara ilişkin ABD’de iç gerilimlerin olduğu iddiası var. New York Times’a göre Pentagon yetkilileri Çarşamba sabahına kadar Trump’ı kararından caydırmaya çalıştı.

Öyle ki Pentagon, Trump’ın açıklaması öncesi “İslam Devleti’ne yönelik operasyon daha tamamlanmadı” dedi ve “güvenlik gerekçeleriyle fazla detay verilmeyeceğini” belirtti.

Ancak Trump’ın tweetinden kısa bir süre sonra Beyaz Saray’dan “Amerikan birliklerinin eve getirmeye başladık” açıklaması gelince Pentagon da “operasyonda bir sonraki aşamaya geçildiği” yönünde bir açıklama yaptı.

Previous post
Soğuk Savaş döneminde geçen imkansız bir aşk hikayesi: ‘Zimna Wojna’ vizyonda
Next post
YSK, Erdoğan’ı seçim yasaklarından muaf tuttu