Ana SayfaBilim ve TeknolojiCezayir’de hikayeyi değiştirecek keşif: Doğu Afrika insanlığın ‘ilk beşiği’ değil mi?

Cezayir’de hikayeyi değiştirecek keşif: Doğu Afrika insanlığın ‘ilk beşiği’ değil mi?

HABER MERKEZİ – Cezayir’de 2.4 milyon yıl öncesine ait yontulmuş taşlar ortaya çıktı. Bu keşif, Doğu Afrika’nın insanlığın ‘ilk beşiği’ olduğu tezini çürütüyor.

Arkeologlar, Doğu Afrika’nın insanlığın ‘ilk beşiği’ olduğu yönündeki fikri zan altında bırakan bir keşifte bulundu. Bir Kuzey Afrika ülkesi olan Cezayir’de 2.4 milyon yıl öncesine ait yontulmuş taşlar ortaya çıktı.

Yontulmuş kalkerden yassı çakıllar ve çakmaktaşları başkent Cezayir’in 300 kilometre doğusundaki Setif’te bulundu.

Aralarında Cezayirli bilim insanlarının da olduğu uluslararası araştırmacı ekibin keşfettiği taşlar, şimdiye kadar Doğu Afrika’da bulunan ve “Oldowan” adı verilen alctlere benziyor.

Söz konusu taşlar, fosilleşmiş onlarca hayvan kemiğinin çevresinden çıkarılırken; taşların, tıpkı tarih öncesinde kasaplık için kullanılan araçlar gibi izler taşıdığı ifade edildi. Kemikler ise timsahlar, filler, hipopotamlar veya zürafaların atalarına ait.

Bu keşif ne anlama geliyor?

Onlarca yıldır Doğu Afrika ‘insanlığı beşiği’ olarak değerlendiriliyor.

Ancak 29 Kasım günü ilan edilen ve Science dergisinde yayınlanan bu son keşif, Doğu Afrika ile rekabet ediyor.

Son keşfe ilişkin iki teori öne çıkıyor: Alet teknikleri hızlı bir şekilde Doğu Afrika’dan çıkıp yayılmış olabilir ya da hem Doğu hem de Kuzey Afrika’da bu ilkel teknolojiler kullanılmış olabilir.

AFP’ye konuşan araştırmacı ekibin yöneticisi Muhammed Sahnuni, Cezayir’deki Ain Lahnech sitesinin, 2.6 milyon yıl öncesine götüren Etiyopya’daki Kouna sitesinden sonra dünyanın en eski site olduğunu belirtti.

Cezayir’deki sitede iki arkeolojik katmanda keşifler yapıldı. Bunlardan biri 2.4 milyon yıl öncesine, ikincisi de 1.9 milyon yıl öncesine götürüyor. Bu da şu anlama geliyor: İnsanın ataları, bilim insanlarının şimdiye kadar inandığından 600 bin yıl daha önce varlık gösteriyordu.

Kuzey Afrika’da daha önce bulunan en eski aletler, 1.8 milyon yıl öncesine aitti. Ancak hiçbir insan kalıntısı bulunmamıştı. Bu nedenle hangi insansı tür, Homo Sapienslerin hangi eski kuzenlerinin bu aletleri kullandığı bilinmiyor. Ancak son keşif, Kuzey Afrika ve Sahra’da daha fazla materyal bulma perspektifine kapı açtı.