Ana SayfaToplumsal CinsiyetCinsel saldırı ve şiddete karşı özsavunma uygulayan kadına beraat

Cinsel saldırı ve şiddete karşı özsavunma uygulayan kadına beraat

HABER MERKEZİ – Yargıtay, Antalya’da kendisini cinsel saldırıya ve şiddete maruz bırakan erkeği öldüren kadın hakkında ‘meşru müdafada bulunmuştur’ dedi. Karar gereği, yerel mahkemece 16 yıl hapis cezasına çarptırılan kadın beraat edecek.

Antalya’da yaşayan bir kadın 4 yıl önce kendisine sistematik cinsel saldırıda bulunan ve şiddet uygulayan Özgür E.’yi meşru savunma hakkını kullanarak yaraladı.

Yaralanan Özgür E.’yi hastaneye kaldıran kadın, Özgür’ün yaşamını yitirmesi üzerine tutuklandı.

“Kasten adam öldürme” suçundan hakkında kamu davası açılan kadın, Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı.

Ayrıca kadının cinsel saldırıya maruz bırakıldığı ve yaralandığı muayene sonucu rapor edildi.

Yerel mahkeme, kadının ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Ardından sanığın suçu haksız tahrik altında işlediği sonucuna varan mahkeme cezayı 16 yıla indirdi.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 1. Ceza Dairesi ise kadına verilen hapis cezasını fazla buldu.

Yargıtay kararı bozdu

Daire, kadına, “tasarlayarak öldürme” suçundan değil, “kasten öldürme” suçundan ceza verilmesi, bu suçtan verilecek cezada azami şekilde haksız tahrik indirimi yapılması için yerel mahkemenin kararını bozdu.

AA’nın haberine göre dairenin iki üyesi ise kadının meşru müdafaa hakkını kullandığını, bu nedenle beraatine karar verilmesi gerektiğini belirterek, çoğunluk görüşüne katılmadı.

Karşı oy yazısında olay gecesi cinsel saldırının birden fazla kez devam etmesi, önceye dayalı aynı yöndeki davranışların varlığı gibi hususlar göz önünde tutulduğunda, maktul ölmeseydi sanığa karşı bu hareketlerinin devam edeceğinde kuşku bulunmadığı belirtildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da Yargıtay 1. Ceza Dairesinin kararına, “meşru müdafaa” hükmünün sanık lehine uygulanması gerektiği görüşüyle itiraz etti.

Davada son sözü söyleyen Kurul, yaptığı inceleme sonucu kadının eyleminin, meşru savunma şartları altında gerçekleştiğine karar verdi.

Karar gereği kadın, beraat edecek.

O madde ne diyor?

TCK’nin, “Meşru savunma ve zorunluluk hali” başlıklı 25. maddesi, “Gerek kendisine ve gerek başkasına ait bir hakka yönelmiş, gerçekleşen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak olan haksız bir saldırıyı o anda hal ve koşullara göre saldırı ile orantılı biçimde defetmek zorunluluğu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez” hükmünü içeriyor.