Ana SayfaGüncelCPJ: Dünyada en fazla tutuklu gazeteci Türkiye’de

CPJ: Dünyada en fazla tutuklu gazeteci Türkiye’de

HABER MERKEZİ – CPJ, dünya üzerinde 251 gazetecinin hapiste olduğunu açıkladı. Rapora göre 68 gazetecinin tutuklu olduğu Türkiye, bu konuda dünyada birinci. Komite tutuklu gazeteci sayısını 68 olarak açıklasa da Türkiye’deki sendika ve basın meslek örgütlerine göre bu rakam çok daha fazla.

ABD merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), tutuklu gazetecilerle ilgili hazırladığı yıllık araştırmasını açıkladı. Buna göre dünya üzerinde 251 gazeteci demir parmaklıkların arkasında.

Raporda Türkiye’nin hapisteki gazeteciler konusunda en kötü karneye sahip ülke olmayı sürdürdüğü belirtiliyor.

Türkiye’de 68 gazetecinin ‘devlet karşıtı suçlamalar’ ile hapiste olduğu, basına yönelik baskının darbe girişimi sonrasında arttığına dikkat çekiliyor.

100’den fazla basın kuruluşunun kararname ile kapatıldığı da raporda not edilmiş.

Rapora göre Türkiye, Mısır ve Çin’deki toplam tutuklu sayısı dünya üzerindeki tutuklu gazetecilerin yarısından fazlasına tekâbül ediyor. Türkiye’de 68 olan tutuklu sayısı Çin’de 47, Mısır’da ise 25. Bu rakam Suudi Arabistan’da da 16.

Hapiste olan gazetecilerin yüzde 70’inin ‘terör gruplarına destek vermek’ gibi hükümet karşıtı eylem suçlaması ile karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

Tutuklu gazeteci sayısı çok daha fazla

CPJ, Türkiye’deki tutuklu gazeteci sayısını 68 olarak açıklasa da sendika ve basın meslek örgütlerine göre bu rakam daha fazla. Öyle ki sayı kısa aralıklarla sürekli değişiyor.

Diyarbakır merkezli Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, Kasım ayı itibariyle 173 gazetecinin tutuklu olduğunu belirtiyor.

DİSK Basın-İş’in kayıtlarına göre 150 civarında gazeteci cezaevinde.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü vesilesiyle açıkladığı “Basın Özgürlüğü Karnesi”nde tutuklu gazeteci sayısının 145 olduğunu bildirmişti.

Previous post
Van'da cezaevi yakınında ve kent merkezinde eylem yasağı
Next post
Merkez Bankası faizlerde değişikliğe gitmedi