Ana SayfaGüncelDemirtaş ve Önder’in ardından: Baluken’in de hapis cezası onandı

Demirtaş ve Önder’in ardından: Baluken’in de hapis cezası onandı

HABER MERKEZİ – Eski HDP milletvekili İdris Baluken hakkında verilen 16 yıl 8 aylık hapis cezası Yargıtay tarafından onandı.

Yargıtay, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski milletvekili ve İmralı heyeti üyesi İdris Baluken’e yerel mahkemenin “örgüte üye olmak” suçundan verdiği 7 yıl 6 ay hapis cezasını onadı.

Baluken’e “örgüte üye olmak” suçundan 7 yıl 6 ay, dört kez “örgüt propagandası yapmak” suçundan 4 yıl 7 ay, dört kez de “toplantı gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet etme” suçundan 4 yıl 7 ay hapis cezası veren Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hükmünü uygun bulan Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi’nin kararı, sanık avukatlarının itirazı üzerine Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından inceledi.

Karar oy birliğiyle alındı

Yapılan incelemenin ardından verilen kararda, şöyle denildi:

“Siyasi parti faaliyetleri kapsamındaki basın açıklamaları, nevruz kutlamaları ve terör örgütü propagandasına dönüştürülmeyen insani mülahazalarla gerçekleştirilen taziye ziyaretleri gibi eylemlerin, silahlı terör örgütü faaliyeti kapsamında kabul edilemeyeceğine kuşku bulunmamakta ise de terör örgütü yöneticilerinin talimatı veya örgütün çağrıları doğrultusunda gerçekleştirilen ve terör örgütünün propagandasına dönüşen şiddet eylemleri ve faaliyetlerin siyasi parti çalışması olarak kabulü mümkün değildir.”

Kararda, Baluken’in süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk içeren eylemleri nedeniyle ‘örgüte üye olmak’ suçunu işlediğine dair kabulde isabetsizlik bulunmadığı ileri sürülerek, “Temyiz davasının esastan reddiyle hükmün onanmasına oy birliğiyle karar verildi” denildi.

Yargıtay’ın verdiği kararda, 5 yılın altındaki cezaların Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesince onaylanarak kesinleştiği aktarılarak, bu cezalar yönünden yapılan itiraz da reddedildi.

Ne olmuştu?

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi, 4 Ocak’ta Baluken’e “örgüte üye olmak”, “örgüt propagandası yapmak” ve “toplantı gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet etme” suçlarından toplam 16 yıl 8 ay hapis cezası vermişti.

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi de 23 Mayıs’ta yerel mahkemenin kararını yapılan incelemenin ardından uygun bulmuştu.


Demirtaş ve Önder’e verilen cezalar da onandı