Ana SayfaGüncelDemirtaş’tan Le Monde gazetesine çağrı

Demirtaş’tan Le Monde gazetesine çağrı

HABER MERKEZİ – Selahattin Demirtaş, Le Monde gazetesine gönderdiği mektubunda, “12 Aralık’ta tutuklu olduğum davanın duruşması yapılacak. Mümkünse davayı yerinde izlemenizi veya bu dava için destek ve dayanışma çağrıları yapmanızı önemsiyorum” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Fransa’da yayınlanan Le Monde gazetesine bir mektup yazdı.

Demirtaş mektubunda, 12 Aralık 2018 tarihinde tutuklu yargılandığı davanın duruşmasının görüleceği bilgisini paylaşarak, gazeteye davayı yerinde izlemelerini veya dava için destek ve dayanışma çağrıları yapmalarını istedi.

Artı Gerçek’te yer alan habere göre araştırmacı ve çevirmen Ayşe Erdem, Demirtaş’ın Le Monde gazetesine gönderdiği mektubu özetleyerek çevirdi:

“Size bu mektubu iki yıldır yasadışı bir şekilde tutulduğum Yüksek Güvenlikli Cezaevinden avukatlarım aracılığıyla gönderiyorum… Şu ana kadar partim HDP’ye mensup beş bine yakın kişi aynı amaçla tutuklandı. Halen 58 belediye başkanı ve 9 milletvekili de benimle birlikte cezaevindedir… Düşünceyi açıklama özgürlüğümüz, siyaset yapma hakkımız, Kürt kimliğimiz nedeniyle uğradığımız açık ayrımcılık ve kişi güvenliğimiz nedeniyle bugün de ben sizlerden destek ve dayanışma talep ediyorum. Demokrasi ve özgürlük mücadelesinde uluslararası dayanışmanın hayati derecede önemli olduğuna olan inançla sizin de elinizden gelen her türlü çabayı göstereceğiniz umuyor, diliyorum… 12 Aralık 2018 tarihinde tutuklu olduğum davanın duruşması yapılacak ve üç gün sürecek. Mümkünse davayı yerinde izlemenizi veya tüm imkanlarınızla bu dava için destek ve dayanışma çağrıları yapmanızı çok önemsiyorum.”

Ne olmuştu?

Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğu ile ilgili kararını 20 Kasım’da açıklayan AİHM, Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiğine ve ‘siyasi nedenlerden ötürü, muhalefetin sesini kısmak için tutuklandığına’ hükmetmişti.

Karara tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “AİHM’in verdiği kararlar bizi bağlamaz. Biz karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz” demişti.

Demirtaş’ın, 4 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldığı ve İstinaf Mahkemesi’ne gönderilen dosyasının AİHM’in 20 Kasım’da verdiği ihlal kararından bir gün önce incelemeye alındığı ortaya çıkmıştı.

4 Aralık’ta da Demirtaş’a 4 yıl 8 ay ve HDP eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder’e 3 yıl 6 ay verilen hapis cezaları onanmıştı.

Previous post
Prof. Fuat Ercan değerlendirdi: Ekonomik kriz mi, yoksa çürüme mi?
Next post
Almanya'da CDU'nun yeni lideri: Annegret Kramp-Karrenbauer