Ana SayfaDünyaDemokratik Suriye Meclisi ile Şam arasındaki görüşmeler neden kesildi?

Demokratik Suriye Meclisi ile Şam arasındaki görüşmeler neden kesildi?

HABER MERKEZİ – Esad yönetiminin daveti üzerine başlayan Temmuz ayında başlayan Demokratik Suriye Meclisi ile Şam yönetimi arasındaki görüşmeler kesildi. Peki, Afrin ve özerk bölgelerde seçim konularının masada olduğu görüşmelerin kesilme nedeni ne? Şam’la görüşmeleri yürüten Demokratik Suriye Meclisi Eş Başkanı Riyad Derar anlattı.

Riyad Derar, ön koşulsuz olarak Suriye’de herkesle çözüm için görüşmeye hazır olduklarını ancak rejimin ‘benim çizgime gelin’ dayatmasında bulunduğunu belirtti.

Riyad Derar, ön koşulsuz olarak Suriye’de herkesle çözüm için görüşmeye hazır olduklarını ancak rejimin ‘benim çizgime gelin’ dayatmasında bulunduğunu belirtti.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) siyasi kanadı olan, Kuzey Suriye halklarının siyasi partileri, meclis ve platformlarının çatı örgütü konumundaki Demokratik Suriye Meclisi (DSM) heyetinin Şam yönetimi ile yaptığı görüşmeler kesildi.

Görüşmelerde masada Türkiye’nin girdiği Afrin de vardı Şam’dan özerk yönetimlere seçim teklifi de.

Peki görüşmeler neden kesildi? ANF’ye konuşan Meclis’in Eş Başkanı Riyad Derar konuya dair açıklamasında, ön koşulsuz bir şekilde Suriye’de çözüm için herkesle görüşmeye hazır olduklarını ancak rejimin kendi siyasi çizgisini dayattığını söyledi.

“Bizler rejimin kendi kaderine terk ettiği ve tamamıyla güçlerimiz tarafından özgürleştirilmiş bir coğrafyadayız. Ama yine de Suriye’nin bir parçası olduğumuzu belirtiyoruz. Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunuyoruz.

“Şartsız, önkoşulsuz Suriyeli tüm taraflarla görüşmeye hazırız. Bu şekilde el birliğiyle halkımıza hizmet etmeyi görüşelim diyoruz. Ama rejim bizimle yaptığı görüşmelerde ‘çizgime gelin’ diyor. Bizler de bunu kabul etmiyoruz. Bizler diyalogdan ve müzakereden yanayız ama rejim bize teslimiyeti dayatıyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil.”

Yeni anayasa ve seçim talebi

Kendileri için yeni anayasanın önemli olduğunu vurgulayan Derar, “Suriye hakları tarafından hazırlanacak merkezi olamayan, demokratik, tek inanç ve tek ulusa dayanmayan ve Suriye’deki tüm farklılıkların haklarını güvence altına alan bir anayasa Suriye’de yaşanan krize bir nebze de olsa çözüm olabilir” dedi.

Bunun yanında seçimlerin yapılmasının önemli olduğunun altını çizen Derar, “İktidarın halk tarafından seçilmesi ve şu andaki gibi birilerinin iktidarı elinde bulundurarak diğer herkesi tahakküm altına almadığı bir yönetim şeklinin yasal zemini oluşmalıdır. Bunları proje olarak hazırlayıp anayasa hazırlık komitesine sunacağız” diye konuştu.

DSM-Şam görüşmeleri

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 31 Mayıs 2018 yaptığı açıklamada ülkenin kuzeyini kontrol eden güçlere diyalog çağrısında bulunmuştu.

Bu çağrıdan yaklaşık iki ay sonra, Demokratik Suriye Meclisi Eş Başkanı İlham Ahmed’in başkanlık ettiği Demokratik Suriye Meclisi heyeti, Suriye hükümetinin daveti üzerine 26 Temmuz’da Şam’a gitmişti.

Demokratik Suriye Meclisi, bu görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, görüşmenin ‘Suriye krizi’nin ve tüm sorunların her açıdan çözümü için geniş diyalogların başlamasının temelini oluşturmayı amaçladığını ifade etmişti.

Bu görüşmeyi takip eden birkaç görüşme daha olurken, yapılana açıklamalarda görüşmeler sırasında masada Afrin ve özerk yönetimlere seçim teklifleri gibi konuların gündeme geldiği bildirilmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Tutuklu iki Katalan yönetici açlık grevinde
Sonraki Haber
Erdoğan, Trump'la Minbiç'i görüşmüş