Ana SayfaGüncelDicle Barajı’nın kapaklarından biri koptu, Diyarbakır Valiliği’nden uyarı geldi

Dicle Barajı’nın kapaklarından biri koptu, Diyarbakır Valiliği’nden uyarı geldi

HABER MERKEZİ – Diyarbakır Eğil’de bulunan Dicle Barajı’nda aşırı yağış nedeniyle biriken fazla suyun tahliyesi için açılan kapaklardan biri koptu. Valikten yapılan açıklamada, su taşkınlarına karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Dicle Nehri üzerine kurulu Dicle Barajı’nda, dün akşam saatlerinde aşırı yağış nedeniyle biriken fazla suyun tahliyesi için açılan kapaklardan birinin koptuğu bildirildi.

Olay, Diyarbakır’ın Eğil ilçesinde bulunan Dicle Barajı’nda fazla suyun tahliyesi amacıyla 3 dolu savağı kapağının tedbir amaçlı açılması sırasında yaşandı.

Bir süre sonra kapaklardan birinin koparak, akıntıya kapıldığı belirtildi.

Dicle Nehri yatağında su seviyesinin yükselmesi üzerine ise diğer 2 kapak kapatıldı.

Diyarbakır Valiliği’nden uyarı

İlçeye bağlı mahallelerde yurttaşlar su taşkınlarına karşı uyarılırken, Diyarbakır Valiliği’nden bir açıklama geldi. Açıklamanın tamamı şöyle:

“Dicle Nehri üzerinde sulama, içme suyu ve enerji amaçlı inşa edilen ve 2000 yılından beri işletmede olan Dicle Barajında son günlerde aralıksız ve mevsim normallerinin üzerinde yağan yağışlar nedeniyle rezervuarda su seviyesi hızla yükselmiştir. Seviye yükselmesini kontrol altına almak gayesiyle üç adet olan Baraj dolusavak kapaklarından bir adetinin açılması çalışması esnasında 13.12.2018 tarihinde saat 18:30 sularında radyal kapak kazaen yerinden kopmuştur.

“Bunun neticesinde barajdan yaklaşık 1600 m3/sn su, bu kapaktan doğal Nehir yatağına doğru boşalmaktadır. Bu durum Dicle nehri yatağında mevcut seviyenin üzerinde üç veya dört metre daha fazla su yükselmesine ve Nehir yatağındaki suyun genişleyerek akmasına sebep olacağından ve il merkezine yaklaşık 4 saat içerisinde ulaşması beklendiğinden, Nehir yatağı kenarında can, mal ve hayati tehlikeye meydan vermemek için Eğil, Yenişehir, Sur, Çınar ve Bismil ilçelerimizin sınırları içerisinde ve il merkezinde Dicle Nehri yatağına komşu ve yakın olan yerleşim yerlerinde yaşayan ve bu güzergahları kullanan tüm vatandaşlarımızın Nehir yatağından uzak durmaları ve daha dikkatli olmaları hususu;

“Kamuoyunun bilgilerine saygı ile duyurulur.”

Yurttaşlar evlerini boşalttı

Yapılan uyarılar üzerine Eğil, Yenişehir, Sur, Çınar ve Bismil ilçelerinin sınırları içerisinde ve il merkezinde Dicle Vadisi’nde nehire yakın olan yerleşim yerlerinde yaşayan yurttaşlar, evlerini ve işyerlerini boşalttı.

Kent merkezinde Dicle Nehri yatağına yakın olan Yenişehir ilçesi Ferit Köşk mahallesinde oturan yurttaşlar da evlerinnden ayrıldı.

NTV yayınına katılan Diyarbakir Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da 17 yerleşim yerinde tedbir amaçlı tahliyeler yapıldığını söyledi.

Su seviyesi 6 metre yükseldi

Öte yandan baraja yakın olan Dicle köprüsünün çökme riski olduğu belirtildi.

Mezopotamya Ajansı’nın yetkililere dayandırdığı habere göre, su seviyesi 6 metre kadar yükselirken, su yatağı da 9 metre genişledi.

Previous post
Her yıl 25 cm çöküyor: Uydu verileriyle Tahran’ın 'batışı'
Next post
Leyla Güven 37 gündür açlık grevinde