Ana SayfaÇalışma YaşamıDİSK: 2019 asgari ücreti en az net 2 bin 800 lira olmalı

DİSK: 2019 asgari ücreti en az net 2 bin 800 lira olmalı

HABER MERKEZİ – DİSK, 6 Aralık’ta başlayacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmaları öncesinde asgari ücret taleplerinin aylık net 2 bin 800 lira olduğunu açıkladı.

6 Aralık’ta başlayacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmaları öncesinde, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) asgari ücret talebini duyurdu.

Mimarlar Odası’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücret taleplerinin net 2 bin 800 TL olarak açıkladı.

Toplantıda konuşan Çerkezoğlu, asgari ücretin yıllık olarak hesaplanması gerektiğini belirtirken, ücretin vergi dışı bırakılması gerektiğini vurguladı.

Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışının da dikkate alınması gerektiğini belirten Çerkezoğlu, “Asgari ücret yıllık olarak hesaplanmalı, tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır” dedi ve ekledi: “İşçilerin krize karşı korunması için, asgari ücret net 2 bin 800 lira olmalıdır.”

DİSK’in 2019 asgari ücretine dair talepleri şöyle:

  • Kriz koşullarında asgari ücretin geçim koşullarına uygun artması hem işçiler hem ülke için yararlıdır. Asgari ücret geçim ücret olmalıdır.
  • Asgari ücret hesabında uluslararası standartlara uyulmalı ve işçinin ailesi de dikkate alınmalıdır.
  • Asgari ücret tespitine ilişkin 131 Sayılı ILO Sözleşmesi onaylanmalı, Avrupa Sosyal Şartı’na asgari ücretle ilgili konan çekince kaldırılmalıdır.
  • Asgari ücretin tespitinde bütün işçi konfederasyonlarına katılım hakkı sağlanmalı, Asgari Ücret ulusal ölçekli bir toplu pazarlıkla belirlenmeli ve uyuşmazlık durumunda toplu eylem hakkını da içermelidir.
  • İşçi ve memurlar için tek asgari ücret saptanmalıdır.
  • Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır.
  • Asgari ücret yıllık olarak hesaplanmalı, tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır.

CHP 2 bin 200 demişti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada asgari ücretin aylık net 2 bin 200 lira olması gerektiğini duyurmuştu.

Türkiye’de şu an asgari ücret aylık brüt 2.209 TL, aylık net 1.603 TL.