Ana SayfaGüncelDünyadan Özgür Gündem davasından ceza alan beş gazeteciye destek mesajı

Dünyadan Özgür Gündem davasından ceza alan beş gazeteciye destek mesajı

HABER MERKEZİ – Özgür Gündem ile dayanışma nöbetine katıldıkları için cezaları onanan Ayşe Düzkan, Ragıp Duran, Mehmet Ali Çelebi, Hüseyin Bektaş ve Hüseyin Aykol’a uluslararası gazetecilik örgütleri destek mesajı verdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, kapatılan Özgür Gündem Gazetesi’nin “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katıldıkları gerekçesiyle DİSK Basın İş Yönetim Kurulu üyesi Ayşe Düzkan, gazeteci Ragıp Duran, gazetenin genel yayın yönetmeni Hüseyin Aykol ve editörleri Mehmet Ali Çelebi, Hüseyin Bektaş’a “Örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla ceza vermişti.

Mahkeme, Hüseyin Aykol’a verdiği 2 yıllık cezayı “eylemi basın yolu ile işlediği” ve “zincirleme gerçekleştirdiği” iddiasıyla arttırım yaparak 3 yıl 9 ay, Hüseyin Bektaş, Mehmet Ali Çelebi, Ayşe Düzkan ve Ragıp Duran’a ise 1’er yıl verdiği cezayı “eylemini basın yolu ile işledikleri” gerekçesiyle arttırarak 1 yıl 6’şar ay hapse mahkum etmişti. İstinaf mahkemesi de cezaları onamıştı.

Haklarında hapis cezası kesinleşen beş gazeteci için, uluslararası gazetecilik örgütleri dayanışma mesajı yayınladı.

EFJ ve IFJ: Örgüt propagandası yok, Kürt gazetesi ile dayanışma var

Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) ile Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’nun (IFJ) mesajlarında gazetecilerin cezalarının onanmasının kabul edilemez olduğu belirtilerek, meslektaşlarının serbest bırakılmasını istedi.

“Ayşe Düzkan tanınmış bir kadın gazeteci ve EFJ-IFJ ile ilişkili DİSK Basın-İş’in de yönetim kurulu üyesi, Ragıp Duran saygıdeğer bir köşe yazarı ve medya gözlemcisi, diğer üç saygıdeğer meslektaşımız da öyle.

Ortada örgüt propagandası yok, saldırı altındaki Kürt gazetesi ile eşi benzeri olmayan bir dayanışma var. Meslektaşlarımıza yönelik hapis cezaları kabul edilemez, meslektaşlarımız serbest bırakılmalı.”

MED Solidaire: Türk ve Kürt gazetecilere özgürlük

Akdeniz ve Karadeniz’deki EFJ-IFJ üyesi gazetecilik örgütlerinin oluşturduğu birlik MED Solidaire de gönderdiği dayanışma mesajında, Avrupa ülkelerini, Türkiye’yi gazeteciler için dünyanın en büyük hapishanesine çeviren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve iktidara baskı yapmaya çağırarak, Türk ve Kürt gazeteciler için özgürlük talep etti.

MED Solidaire üyesi Yunanistan JUADN ve ESPIT sendikaları da mesajlarında dayanışma kampanyasını desteklediklerini belirtti.

Filistin, Suriye ve Fransalı gazetecilerden destek

Filistin Gazeteciler Sendikası ise 5 gazeteci hakkındaki hapis cezalarını kınayarak, Avrupa ülkelerinin hapisteki 180 gazeteci için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve iktidara baskı yapmaları gerektiğini ifade etti.

Suriyeli gazeteci Mustafa Mukdad mesajında hapis cezaları karşısında Türk ve Kürt gazetecilerle dayanışma içinde olduklarını vurguladı.

Fransa sendikaları SNJ, SNJ-CGT, CFDT de ortak bir açıklama yayınlayarak, Türkiye’de gazetecilere yapılan baskılar anımsatılarak Türkiye’nin Fransa Büyükelçiliği’ne konuya dair mektup gönderileceği ifade edildi.

NUJ: Ayşe Düzkan’ı evlat ediniyoruz

İngiltere Ulusal Gazeteciler Sendikası (NUJ), Türkiye’deki kardeş örgütlerden DİSK Basın-İş yöneticisi Ayşe Düzkan’ı evlat edindiğini duyurdu.

Hapis cezası kararını basın özgürlüğüne darbe olarak nitelendiren NUJ Genel Sekreteri Michelle Stanistreet de “Gazeteciler terörist değildir ve görevlerini korku duymadan yapabilmelidirler” dedi.

Açıklamada hapisteki gazetecilerin özgürlüklerine kavuşabilmesi için NUJ’un çabalarını sürdürmeye devam edeceği de ifade edildi.

Özgür Gündem yargılanmaları

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyası 3 Mayıs 2016’da başladı. 7 Ağustos 2016’da sona erdi.

Kampanyaya katılan 56 nöbetçi yayın yönetmeninden 50’sine soruşturma açıldı, 11 takipsizlikle sonuçlandı, 38 dosya davaya dönüştü.

38 nöbetçi yayın yönetmeni 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 7/2 maddesi (Terör örgütü propagandası yapmak) ve 6/2. maddesini (Terör örgütlerinin bildiri veya açıklamalarını basma veya yayınlamak) ihlalden yargılanıyor.

Takipsizlik kararı verilenler: İhsan Eliaçık, Melda Onur, Sebahat Tuncel, Ahmet Abakay, Eşber Yağmurdereli, Hasip Kaplan, Işın Eliçin, Kemal Can, Mustafa Sönmez, Melda Onur, Uğur Karadaş.

Dava açılanlar: A. Kumru Başer, Ahmet Nesin, Ayşe Batumlu, Ayşe Düzkan, Beyza Üstün, Can Dündar, Celal Başlangıç, Celalettin Can, Cengiz Baysoy, Çilem Küçükkkeleş, Derya Okatan,Dicle Anter, Erol Önderoğlu, Ertuğrul Mavioğlu, Faruk Balıkçı, Faruk Eren, Fehim Işık,Hüseyin Tahmaz, Hakkı Boltan, Hasan Cemal, Hasan Hayri Şanlı, İbrahim Bodur, İhsan Çaralan, Julide Kural, Murat Çelikkan, Murat Uyurkulak, Nadire Mater, Necmiye Alpay, Nevin Erdemir, Öncü Akgül, Ragıp Duran, Said Sefa, Şanar Yurdatapan, Şebnem Korur Fincancı, Tuğrul Eryılmaz, Veysi Altay, Yıldırım Türker.

* Deniz Türkali hakkındaki dava soruşturma süresinin zamanaşımına uğramasından ötürü düştü.

  • Kampanya döneminde görev yapan eski Özgür Gündem Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol ile gazete yazarları Mehmet Ali Çelebi ve Hüseyin Bektaş’ın davaları Düzkan, Duran ve Çelebi’nin davalarıyla birleştirildi.

38 nöbetçi yayın yönetmeni 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 7/2 maddesi (Terör örgütü propagandası yapmak) ve 6. maddesini (Terör örgütlerinin bildiri veya açıklamalarını basma veya yayınlamak) ihlalden yargılanıyor.

3 yazara da dava açıldı

Celal Başlangıç’ın yayın yönetmenliğinde yayımlanan bir yazıdan dolayı Ömer Ağın, Cengiz Baysoy’un yayın yönetmenliğinde yayımlanan bir yazıdan dolayı İmam Canpolat,Jülide Kural’ın yayın yönetmenliğinde yayımlanan bir makaleden dolayı da İlham Bakırhakkında da dava açıldı.

  • Nöbetçi yayın yönetmenlerinden Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin ve Şebnem Korur Fincancı 20 Haziran 2016’da tutuklandı, 10 gün sonra serbest bırakıldılar.

62 bin TL ve 220 ay 15 gün hapis

Şanar Yurdatapan, İbrahim Bodur, Cengiz Baysoy, İmam Canpolat, Çilem Küçükkeleş, Nadire Mater, Yıldırım Türker, Hasan Cemal, Faruk Balıkçı, Dicle Anter, Derya Okatan, Kumru Başer, Ayşe Batumlu, Jülide Kural, İlham Bakır, Murat Uyurkulak, Murat Çelikkan ve Beyza Üstün’ün davaları karara bağlandı.

Çelikkan’ın 18 ay, Canpolat’ın 15 ay hapsi ertelenmedi.

18 kişi için toplam 62 bin TL ve 187 ay 15 gün hapis cezası verildi, Canpolat ve Çelikkan dışındaki cezalar ertelendi.

Kızılkaya dosyaları

Özgür Gündem soruşturması kapsamında açılan 38 davanın hepsinde gazetenin Sorumlu Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya da sanık.

Kızılkaya’nın dosyaları nöbetçi genel yayın yönetmenleri ile yargılandığı davalarda ayrıldı, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Özgür Gündem Ana Davası ile birleştiriliyor.

Özgür Gündem Ana Davası

Ana davada Özgür Gündem Yayın Danışma Kurulu Üyeleri, yönetici ve yazarları olan Necmiye Alpay, Aslı Erdoğan, Ragıp Zarakolu, Filiz Koçali, Eren Keskin, Zana Kaya, İnan Kızılkaya, Kemal Sancılı ve Bilge Oykut tutuksuz yargılanıyor.


Bu haberde Mezopotamya Haber Ajansı ve Bianet’ten yararlanıldı.
Previous post
72 gündür açlık grevindeydi: Hasta tutuklu Özelmalı hastaneye kaldırıldı
Next post
12 Eylül'ün son mahkumuydu: Hasan Gülbahar 35 yıl sonra tahliye edildi