Ana SayfaEkolojiEmsal karar: Munzur’daki tüm HES ve baraj projeleri iptal edildi

Emsal karar: Munzur’daki tüm HES ve baraj projeleri iptal edildi

HABER MERKEZİ – Munzur Milli Parkı’nda planlanan tüm baraj ve HES projeleri ‘üstün kamu yararı’ gözetilerek iptal edildi. Türkiye’de bir ilk olan karar, emsal niteliği taşıyor.

Munzur Milli Parkı’nda yapılması planlanan tüm baraj ve hidroelektrik santrali (HES) projeleri ile 2003 yılında işletmeye alınan Mercan HES Projesi iptal edildi.

Yapımı planlanan baraj projelerinin iptali istemiyle Danıştay’a dava açılmıştı.

Ankara 3’üncü İdare Mahkemesi’nce yeniden yapılan yargılamada “üstün kamu yararı” kararı ile yapımı planlanan baraj ve HES projelerinin iptal edildiğini bildirildi.

Munzur Özgür Aksın Meclisi’nce konuya dair bir açıklamada yapıldı. Munzur kıyısında yapılan açıklamada konuşan avukat Barış Yıldırım, iptal kararının gerekçesindeki kimi bölümleri aktardı.

Kararda “Herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkının bulunduğu, çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemenin devletin ve vatandaşların ödevi olduğu tartışmasızdır” ifadesi yer alıyor.

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Kararı veya Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir kararı alınmadıkça projelerle ilgili onay ve izin verilmediği de kararda hatırlatılıyor.

Avukat Yıldırım, kararın Milli Parklar ve Planlama Mevzuatı bakımından emsal niteliğinde olduğunu belirtti.

“Zira, Milli Parklar Kanunu’nun 14’üncü maddesi çerçevesinde bir Millî Parkta kamu yararı açısından tesis inşasına izin verilebilmesi için öncelikle Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci işletilmesi gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca, Munzur Vadisi Millî Parkı’na projelendirilmiş Baraj ve HES’lere izin verilebilmesi için ayrı ayrı proje bazında değil tüm projeler için toptan bir ÇED süreci işletilmesi gerekliliği belirtmektedir. Karar bu yönüyle ilk niteliktedir.”

Karar ile birlikte Munzur Vadisi Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı’nın da hükümsüz hale geldiğine işaret eden Yıldırım, “Karar halihazırda faaliyette bulunan Mercan HES Projesi için de bağlayıcıdır” dedi.

Yıldırım, Türkiye tarihinde ilk defa “Üstün Kamu Yararı” kararı ile projelerin bir mahkemece iptal edildiğini de vurguladı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gazeteci Kürşat Akyol hayatını kaybetti
Sonraki Haber
AKP'liler "polis iyi" dedi, HDP'li Kenanoğlu hatırlattı: Uğur Kurt'un katili hala serbest