Ana SayfaGüncelErdoğan açıkladı: Fırat’ın doğusundaki operasyon ‘askıya alındı’

Erdoğan açıkladı: Fırat’ın doğusundaki operasyon ‘askıya alındı’

HABER MERKEZİ – ABD’nin Suriye’den çekilme kararına ilişkin açıklamalarda bulunan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, “birkaç gün içerisinde düzenleneceğini” duyurduğu Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon için “Son gelişmeler bizi bir müddet daha beklemeye itti” dedi.

Türkiye’nin Fırat’ın doğusu yani Demokratik Suriye Güçleri denetimindeki bölgelere operasyon hazırlığı gündemdeyken, ABD Başkanı Donald Trump Suriye’den çekileceklerini duyurdu.

Söz konusu çekilme kararına ilişkin Ankara’dan ilk açıklama Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi.

Çavuşoğlu, ABD’nin Suriye’den çekilme kararından memnun olduklarını belirterek, “Bu noktadan sonra siyasi sürece odaklanmamız gerekiyor” dedi.

Bu açıklamadan kısa bir süre sonra konuşan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon için “Son gelişmeler bizi bir müddet daha beklemeye itti” diye belirtti.

Trump ile yaptığı görüşmeyi de hatırlatan Erdoğan, “Suriye topraklarını huzura kavuşturma işini üstlenmek mecburiyetinde kaldık” dedi ve şöyle devam etti:

“Geçtiğimiz hafta Fırat’ın doğusuna operasyon kararı almış, bunu da kamuoyuna ilan etmiştik. Gerek Trump’la telefon görüşmesi, gerek iki ülkenin askeri ve dipomatik kadroların istişareleri, gerekse ABD tarafından yapılan açıklamalar bizi bir müddet daha beklemeye yöneltti. Bu ucu açık bir bekleme süresi değildir. Trump’la yaptığımız görüşme çerçevesinde DEAŞ (IŞİD) unsurlarını etkisiz hale getirmeye yönelik operasyon planları üzerinde çalışıyoruz, çalışacağız.”

Ankara’ya gelen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile dün yaptığı görüşmeye de değinen Erdoğan, “Sayın Ruhani’ye şunu söyledim, Suriye’nin topraklarında gözümüz yok ama güvenlikten taviz veremeyiz. Bölgenin güvenliği bizi için esastır” diye konuştu.


Ankara Trump’ın kararından memnun: Siyasi sürece odaklanmalıyız


Suriye’den çekilme kararı

ABD Başkanı Donald Trump, 19 Aralık Çarşamba günü IŞİD’i yendiklerini savunarak Suriye’den çekileceklerini duyurmuştu.

Trump’ın bu kararı Salı günü yani 18 Aralık’ta aldığı, sadece bir gün sonra da Suriye’de IŞİD’e karşı mücadelede birlikte hareket ettiği Kürt güçlere durumun bildirildiği aktarılmıştı.

New York Times gazetesine konuşan ABD’li bir yetkili, Kürt yetkililerin Çarşamba sabahı karardan haberdar edildiğini belirtmişti.

ABD’nin çekilme kararı, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 Aralık’ta Fırat’ın doğusuna yani Demokratik Suriye Güçleri denetimindeki bölgelere “birkaç gün içerisinde operasyon düzenleneceğini” söylemesinin ardından gelmişti.


ABD’nin çekilmesi Fırat’ın doğusuna yönelik operasyona ‘yeşil ışık’ mı engel mi?

ABD askeri çekilirken: Türkiye’nin hedefinde olan Suriye’deki Kürtler ne diyor?

Previous post
Gül'ün başdanışmanı Sever hakkında soruşturma
Next post
Hrant Dink davasında iki sanık hakkında tahliye kararı