Ana SayfaGüncelErdoğan’dan Merkel’e: Neden Osman Kavala’yı bu kadar seviyorsunuz, hukukunuz nereden?

Erdoğan’dan Merkel’e: Neden Osman Kavala’yı bu kadar seviyorsunuz, hukukunuz nereden?

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine tutuklu iş insanı Osman Kavala’yı soran Almanya Başbakanı Merkel’e, “Neden bu adamı bu kadar seviyorsunuz, hukukunuz nereden geliyor?” yanıtını verdiğini söyledi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G-20 zirvesi için gittiği Arjantin’de basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Gezi eylemleri ve Osman Kavala’ya ilişkin söylediklerini yineleyen Erdoğan, “Gezi’nin arkasında kimler olduğunu açıkladım. Dış ayağı Soros iç ayağı Kavala’dır dedim. Kavala’ya para gönderenler belli. Şimdi vakfı kapatma kararı almışlar. Türkiye’den ayrılma filan bu tür şeyler geldi, gündeme böylece oturdu. Almanya’ya gidiyorum, Merkel ve Steinmeier olsun bana Kavala’yı soruyor. Kendilerine anlattım. Neden bu adamı bu kadar seviyorsunuz, hukukunuz nereden geliyor diye sordum…” ifadelerini kullandı.

‘Minbiç konusunda ABD ile mutabakat var’

Fırat’ın doğusuna olası operasyon ve Minbiç gündemine ilişkin soruları da yanıtlayan Erdoğan, bu konuda ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşmeye değindi:

“Orayı onlardan (YPG) temizleme noktasında bir mutabakat var. Bunun için Dışişleri bakanlarımız daha önce 90 gün olarak belirlenen yol haritasını şimdi bugün orada karşılıklı biraradaydılar. Yine bu süreci hızlandırıp Münbiç’i PYD-YPG’den temizleme noktasındaki kararlılığımızı devam ettireceğiz dedik. Trump bu işlerde daha dik duruyor. Dışişleri bakanlarımızın birbirleriyle diyalogları bu konuda çok önemli. Trump’un yanında Pompeo da ‘Öyle olmaz böyle olur’ diyemiyor. O da az kaldı, çıkmaya başladılar gibi ifadeler kullandı. Takipçisi olacağız, inşallah Menbiç’i bunlardan kurtaracağız.”

Cemal Kaşıkçı cinayeti

Erdoğan, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’da Suudi Arabistan başkonsolosluğunda öldürülmesiyle ilgili yürütülen soruşturmaya ilişkin Suudi makamların sürecin başından bu yana farklı farklı açıklamalar yaptığını söyledi.

“Hatırlayın, Kaşıkçı muameleleri bittikten sonra konsolosluktan ayrıldı demişlerdi ilk açıklamalarında. Bu adam sıradan bir adam değil ki, dışarıda nişanlısı bekliyor ve nişanlısını almadan ayrılıp gidiyor. Böyle bir şey olabilir mi? Kime ne anlatıyorsunuz? İnsanları enayi, ahmak zannediyorlar. Kamuoyunu kandıracaklarını zannettiler. Ne oldu? Aradan bir iki gün geçti farklı açıklamalar yapmaya başladılar.Bana heyetler gönderdi bu heyetlere bunları anlattık hepsi şok oldu. En sonunda bana bizzat kendisi telefonda “Peki ben başsavcımı gönderebilir miyim?” dedi. Gönder dedik. Başsavcı başsavcımızla görüştü ama o herhangi bir belge, bilgi getirmedi. Bizim başsavcımız kendilerine gerekli olan bilgi ve belgeleri verdi. O da buradan dönerken 5 sandık kuruyemişle döndü gitti. Bu tür olayları yaşadık.”