Ana SayfaGüncelErdoğan’dan “Trump olumlu cevap verdi” iddiası: Suriye topraklarını tarayacağız

Erdoğan’dan “Trump olumlu cevap verdi” iddiası: Suriye topraklarını tarayacağız

HABER MERKEZİ – Konya’da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan Fırat’ın doğusuna olası operasyon için ABD Başkanı Trump’la görüştüğünü belirterek, “Olumlu cevap verdi” dedi. Erdoğan’ın bu sözleri için ABD’den henüz bir açıklama yok. Ancak Cumhurbaşkanı “ABD askerlerine zarar vermeyecek şekilde Suriye topraklarındaki operasyonlara her an başlayabileceklerini” söylüyor.

12 Aralık’ta Suriye’de Fırat’ın doğusuna operasyon mesajı veren AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuya dair açıklamalarını bugün de sürdürdü.

Konya’da konuşan Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’la görüştüklerini belirterek, “Kendisi de olumlu cevap verdi” dedi.

Fırat’ın doğusuna operasyona başlayacaklarını resmen ilan ettiklerini söyleyen Erdoğan “Bölgedeki son terörist etkisiz hale gelene kadar Suriye topraklarını tarayacağız” ifadesini kullandı.

Suriye’de seçimler yapılana kadar operasyon yapacakları mesajını veren Erdoğan, “500 kilometrelik sınır hattı boyunca ABD askerlerine zarar vermeyecek şekilde Suriye topraklarındaki operasyonlara her an başlayabiliriz. Bir gece ansızın gelebiliriz. Bu şifreyi unutmasınlar. Her an teröristlerin tepesine çökebiliriz” diye konuştu.

Erdoğan konuşmasında müzakere dönemine göndermede bulunarak da “Bir daha çözüm süreci falan beklemeyin, geçti o iş” dedi.

ABD ne diyor?

Erdoğan’ın “Trump’la görüştük, kendisi de olumlu cevap verdi” sözleri için ABD’den henüz bir açıklama yok.

Ancak ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye’nin kuzeyinde tek taraflı herhangi bir askeri harekatın ABD’nin Suriye’de IŞİD’e karşı savaşan askerlerini tehlikeye atacağı gerekçesiyle “endişe verici” ve “kabul edilemez” bulunduğunu açıklamıştı.

Pentagon Sözcüsü Sean Robertson yaptığı yazılı açıklamada, “Bu tür adımları kabul edilemez olarak addederiz” demişti.

Rojava’da ‘seferberlik’ var

Türkiye’nin olası operasyonu gündemdeyken Demokratik Birlik Partisi (PYD), Halk Savunma Güçleri (YPG) ve Demokratik Toplum Hareketi’nden (TEVDEM) açıklamalar gelmişti.

PYD Genel Meclisi’nin açıklamasında ‘direniş’ vurgusu vardı. YPG, olası bir harekâtın IŞİD’in yararına olacağını savunuyordu. TEV-DEM Diplomasi Sorumlusu Aldar Xelil ise “Erdoğan’ın tehditlerini ciddi şekilde değerlendirdiklerini” belirterek, “Bizim de buna karşı elbette tutumumuz olacaktır” demişti.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ise olası bir operasyona karşı ‘seferberlik’ ilan ettiğini bildirmişti.

Previous post
“Kriz üç koldan yaklaşıyor, işsizliğin her türünde tırmanış var”
Next post
Ayşen Gruda yoğun bakıma kaldırıldı