Ana SayfaGüncelFARC’lı kadınlardan Güven’in eylemine destek: Tecrit barışa engel

FARC’lı kadınlardan Güven’in eylemine destek: Tecrit barışa engel

HABER MERKEZİ – Tutuklu HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevi eylemi 43’üncü gününde devam ediyor. Kolombiya’da yarım asırlık mücadelenin ardından sivil ve siyaset hayatına geçiş yapan FARC’ın kadın mensupları, Öcalan’a dönük tecride son verilmesi için eylemde olan Güven’e destek açıklamasında bulundu, ‘Öcalan’ın tutukluluğunun barış ve siyasi çözüm yolunda engel’ olduğunu söyledi.

Tutuklu yargılandığı davanın Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 7 Kasım’da görülen duruşmasında “Abdullah Öcalan’a dönük tecridi protesto etmek için açlık grevine başladığını” duyuran Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevi eylemi 43’üncü gününde.

Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Güven’in avukatı Cemile Turhallı Balsak, müvekkilinin dikkat dağınıklığı yaşadığını, uyku düzeninin bozulduğunu, ses ve ışığa karşı hassaslaştığını ve kilo kaybının arttığını söylüyor.

Diğer yandan cezaevlerinde bulunan 30 siyasi hükümlü ve tutuklu da 16 Aralık’tan bu yana süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eyleminde.

Tutuklular tek taleplerinin Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması olduğunu kamuoyuna duyururken, Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde bulunan gazeteci Kibriye Evren de eylemdeki isimlerden biri.

FARC’dan destek

Kolombiya’da 50 yılı aşkın süren mücadelenin ardından sivil ve siyaset hayatına geçiş yaptıktan sonra “Halkın Alternatif Devrimci Gücü” adını alan FARC’ın kadın mensupları da Güven’e destek açıklamasında bulundu.

‘Güven’in tutukluluğuna son verilmesi ve hükümet tarafından durdurulan barış müzakerelerinin yeniden başlatılması’ çağrısında bulunan kadınlar, Öcalan’a dönük tecridin ‘insanlıkdışı ve yasadışı’ olduğunu belirterek, tecride son verilmesini talep etti.

Yapılan açıklamada, “Öcalan’ın tutukluluğu, Kürt halkının durumuna yönelik barış ve siyasi çözüm yolunda bir engeldir ve tüm uluslararası sözleşmelerine aykırıdır” denildi.

HDP milletvekilleri ile 5 bini aşkın partiye destek veren ismin tutuklandığına dikkat çekilen açıklamada son olarak şöyle denildi:

“Farianas (FARC’ın kadın üyeleri) olarak, açlık grevlerine sempati duyuyor ve yasama faaliyetini sürdürebilmesi için Leyla Güven’in yasadışı tutukluluğunun en yakında zamanda sonlanacağını umuyoruz.”

Güven’in talebi ne?

HDP Hakkari Milletvekili Güven, ne ailesi ne de avukatları ile görüşmesine izin verilen “Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılana dek açlık grevi eylemini sürdüreceğini” söylüyor.

Güven, “Öcalan’a bugün fazlasıyla ihtiyaç var. Ondan gelecek mesaj çok önemli olacak. Avukat, aile görüşlerinin olması gerekiyor. Talebim ağırlaştırılmış tecridin son bulmasıdır” diyor.

Previous post
JES karşıtı kadınlar direniyor: Dozerlerin önünde yatarız ama kuyuları kazdırmayız
Next post
Yalova’da 4.5 büyüklüğünde deprem