Ana SayfaManşetFotoğraflarla: Kadınların hak mücadelesiyle geçen bir yıl

Fotoğraflarla: Kadınların hak mücadelesiyle geçen bir yıl

HABER MERKEZİ – Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Kampanyalar ve Savunuculuk Direktörü Ruhat Sena Akşener, 2018 yılındaki hak ihlalleri ve kazanımları değerlendirdi. webiz‘de Beril Eski’ye konuşan Akşener, geride bırakmak üzere olduğumuz 2018 yılında hak ihlalleri artışı yaşanmasına rağmen ‘umut olabilecek’ gelişmelerin yaşandığını söyledi. Akşener’e göre son 12 ay kadınların mücadeleleriyle öne çıktığı bir dönem oldu. Son bir yılda Af Örgütü’nün kampanyalarla destekte bulunduğu kadın mücadelesi kazanımlarının yanı sıra gazetemize yansıyan öne çıkan gelişmelerden bazılarını derledik.

#MosqueMeToo ve #MeQueer

İngiltere’de #MeToo, Türkiye’de #SenDeAnlat etiketiyle başlayan cinsel tacizi açığa çıkaran kampanyalara bir yenisi daha eklendi: #MosqueMeToo.

Bu kampanya Mısır asıllı Amerikalı feminist gazeteci Mona Eltahawy’nin çocuk yaşta hac ziyareti sırasında uğradığı cinsel saldırıyı anlatmasıyla başladı.

Dünya kadınları arasında yayılan bu kampanyadan ilham alan LGBTİ’ler, Twitter’da #MeQueer etiketi ile karşılaştıkları sözlü taciz, cinsel saldırı ve fiziksel şiddete olan tepkilerini dile getiriyor.

Flormar’da kadın direnişi 

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan Flormar kozmetik firmasında sendikalaştıkları gerekçesiyle işten çıkarılan çoğu kadın 132 işçinin 15 Mayıs’tan bu yana fabrika önünde sürüyor.

Direnişte olan işçilerin büyük çoğunluğunu 7-10 yıldır fabrikaya emek vermiş kadınlar oluşturuyor.

İşçilerden Nihade Erdoğan, “Kadınlarla birlikte güçlüyüz. Kadınların dayanışması daha güçlü hissettiriyor. Üretimi kadınlar yapıyor tüketenler de kadınlar. Bu fabrikanın ürettiklerini kadınlar boykot ederse işveren kazanamayacak. O yüzden desteği büyütelim, kazanalım” diyor.

JES karşıtı kadınlar direniyor

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Kızılcaköy’de Gürmat Enerji Şirketi’nin yapmak istediği Jeotermal Enerji Santrali (JES) karşı köylülerin başlattığı nöbet eylemi 5 aydır kesintisiz devam ediyor.

Köylülerden Hatice Barlaz, direnişteki kararlılıklarını şu sözlerle özetliyor: “Dozerlerin önünde yatarız ama kuyuları kazdırmayız. Kuyular kazılırsa o zaman öleceğiz.”

Amal Fathy tahliye edildi

Mısır’da maruz bırakıldığı cinsel saldırıyı sosyal medya üzerinden yayınladığı video ile teşhir ettiği için tutuklanan aktivist Amal Fathy için şartlı tahliye kararı verildi.

Mısır’da keyfi olarak tutuklanan aktivistler ve onlara uygulanan hak ihlallerini dile getiren ve halen Mısır Haklar ve Özgürlükler Komisyonu (ECRF) Üyesi olan Fathy; işkence, zorla kaybedilme, yargısız infaz konularında çalıştı, siyasi tutuklulara ücretsiz hukuki destek vermesiyle tanınıyor.

İrlanda’da ‘tarihi gün’

İrlanda’da, yıllardır tartışılan ve kürtajı yasaklayan yasal düzenlemenin kaldırılıp kaldırılmamasına karar vermek için 25 Mayıs’ta sandık başına gidildi.

Resmi seçim sonuçlarına göre referanduma katılanların yüzde 66,4’ü ‘Evet’ derken, seçmenlerin yüzde 33,6’sı ise değişikliğe ‘Hayır’ dedi.

Cinsel saldırı sonucu oluşan gebelik durumlarında dahi kürtajın yasak olduğu ülkede, fetal büyüme bozuklukları tespit edilse dahi kürtaja izin verilmiyordu.

25 Kasım’da kadınlar alanlardaydı

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla birçok yerde eylem ve etkinlikler düzenlendi.

Batman’dan Şırnak’a, Ankara’dan Urfa’ya, Manisa’da Adana’ya dek kadınlar alanlara çıktı. İstanbul Galatasaray Meydanı’na yürümek isteyen kadınlara ise polis engel oldu. Ancak polisin engeline rağmen kadınlar Taksim’in farklı sokak ve bölgelerinde basın açıklamasını okudu.

Pakistan’da Asya Bibi’ye verilen idam cezası bozuldu

Pakistan Mahkemesi, “İslamiyet’e hakaret” ettiği iddiasıyla 2010 yılında tutuklanan Hıristiyan Asya Bibi’ye verilen idam cezasını bozdu.

Çoğunluğu Müslüman olan ülkede şimdiye dek kimse “İslamiyet’e hakaret” suçundan idam cezasına çarptırılmamıştı.

Bibi, yasalar uyarınca idam cezasına çarptırılan ilk kadın olmuş verilen karar tüm dünyada tepki çekmişti.

Latin Amerika’da protestolar

Kadın hakları için mücadelenin son yıllarda arttığı Arjantin’de kadınların protesto yürüyüşleri ve eylemleri sınır dışına taşıyor.

Şili’nin yanı sıra Brezilya’da da kadınlar eylemler düzenliyor.

Kadınlar, bu ülkelerdeki protestolarda, kürtaj hakkı için eylem yapan Arjantin’deki kadınların giydiği yeşil bandanayı taşıyor.

Üç aya kadar kürtajın yasal hale getirilmesi için hazırlanan yasa tasarısının reddedildiği Arjantin’de eylemler sürüyor.

Filistin direnişinin sembollerinden Ahed Tamimi serbest bırakıldı

İsrail askerlerine tokat attığı için 8 ay hapis cezası verilen Filistinli aktivist Ahed Tamimi serbest bırakıldı.

Cezaevi çıkışında konuşan Tamimi, “Direniş, süregiden işgal sonlanana dek sürecek” dedi.


webiz’deki programın tamamını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.


Twitter

Facebook

Youtube




Önceki Haber
Savcı HDP'li vekilin tutuklamasını talep etti, mahkeme reddetti
Sonraki Haber
YPG’nin Şam’a çağrısının üzerine: Suriye ordusu Minbiç'te