Ana SayfaDünyaFransa’da 1700 gözaltı sonrası hükümetten polise övgü

Fransa’da 1700 gözaltı sonrası hükümetten polise övgü

HABER MERKEZİ – Fransa’da akaryakıt zammına tepkiyle başlayan hükümet karşı isyana dönüşen protestolarda dün bin 723 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Fransa’da akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlara karşı başlayan, zamanla iktidara karşı isyana dönüşen ‘Sarı Yelekliler’in (Gilets Jaunes) eylemlerde iki bine yakın kişi gözaltına alındı.

Açıklama Fransa İçişleri Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlık ülke genelindeki protestolarda bin 723 kişinin gözaltına alındığını, bunlardan bin 220’sinin hâlâ gözaltında tutulduğunu açıkladı.

İçişleri Bakanı Christophe Castaner 135 kişinin yaralandığını bunlardan 17’sinin polis olduğunu da bildirdi.

Castaner tepki çeken polis şiddetine rağmen polisi övdü. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da paylaştığı Twitter mesajında “cesaretleri ve istisnai profesyonellikleri” nedeniyle polislere teşekkür etti.

Paris’ten Bordeaux’ya

Dün yani Cumartesi günü düzenlenen gösterilere 136 bin civarında kişi katıldı. Özellikle başkent Paris olmak üzere pek çok bölgede eylemciler polis şiddetine barikatlarla karşılık verirken, çatışmalar yaşandı.

Protestolara karşı görevlendirilen 8 bin polis eylemcileri bastırmakta zorlandı, zırhlı araçlar devreye koyuldu.

Hükümetin aldığı güvenlik önlemleri nedeniyle Paris’in sembollerinden Eyfel Kulesi ziyarete kapatıldı, Champs-Elysees Caddesi’ndeki dükkanlar ve restoranlar kepenk indirdi.

Paris dışında Marsilya, Bordeaux, Lyon ve Toulouse eylemlere ve polisle çatışmalara sahne oldu.

Ne oluyor?

Fransa’da Ekim ayından bu yana örgütlenen ve 17 Kasım’da farklı merkezlerde yüz binlerce kişinin yollara çıkmasıyla eylemlerine başlayan ‘Sarı Yelekliler’ hareketi gündemdeki yerini koruyor.

Haftalardır devam eden protestolar Fransa’daki ‘küresel ısınma ile mücadele etmek’ adına akaryakıt zammına ve getirilen ek vergilere karşı başlasa da zamanla hükümetin diğer politikalarından ve hayat pahalılığından şikayet eden insanların da katılımıyla genişliyor.

Sosyal medya üzerinden paylaşılan çağrılarla düzenlenen protestolar, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve hükümete karşı daha geniş çaplı taleplerle isyana dönüşmüş durumda.

Protestocular her araçta bulunması zorunlu olan fosforlu sarı yelekleri giydikleri için ise “Sarı Yelekliler” olarak adlandırılıyor.

‘Tipik bir taban hareketi’ olarak nitelenen ‘Sarı Yelekliler’ hareketinin lideri yok ve eylemleri herhangi bir siyasi parti veya sendika örgütlemiyor.

Diğer yandan 24 Kasım ve 1 Aralık tarihlerinde eylemlerin adresi başkent Paris’in meydan ve sokakları oldu. Reuters haber ajansına göre bu eylemler, Paris’te 1968’den beri görülen en büyük protestolar.

Marsilya’da düzenlenen protestolar sırasında polisin attığı gaz fişeğinin yüzüne isabet etmesi sonucu 80 yaşındaki Zineb Romdhane isimli kadın hayatını kaybetti.


Bir ‘köksaplar’ denemesi: Sarı Yelekliler ve Fransa’da yakın dönem sosyal hareketler – Evrim Şaşmaz