Ana SayfaDünyaFransa’da 700’den fazla öğrenciye gözaltı ve darp

Fransa’da 700’den fazla öğrenciye gözaltı ve darp

HABER MERKEZİ – Fransa’da hükümetin politikalarına karşı devam eden protestolarda 700’den fazla lise öğrencisini gözaltına alan polis, birçok öğrenciyi de darp etti.

Fransa’da akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlara karşı başlayan, zamanla iktidara karşı isyana dönüşen ‘Sarı Yelekliler’in eylemleri (Gilets Jaunes) giderek farklı kesimlerin protestolara katılmasına sebep olmuştu.

Hali hazırda lise ve üniversite sistemindeki değişikliklere karşı bir süredir protesto düzenleyen öğrenciler, yüzlerce okul ve çevresinde ‘Sarı Yelekliler’ isyanına eklemlenmişti.

Geçtiğimiz günlerde birçok kentte protesto gösterileri düzenleyen lise öğrencileri, Perşembe günü de sokaklardaydı.

Protestolara katılan 700’den fazla lise öğrencisi polis tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınanların bir kısmının 12 yaşından da küçük olduğu belirtiyor.

Öğrencilerin darp edildiği aktarılırken, Paris’e bağlı Mantes-la-Jolie isimli bölgedeki bir okulda gözaltına alınan öğrencilerin polis tarafından kötü muameleye maruz bırakıldıkları görüntüler ise ortaya çıktı.

Ne oluyor?

Fransa’da Ekim ayından bu yana örgütlenen ve 17 Kasım’da farklı merkezlerde yüz binlerce kişinin yollara çıkmasıyla eylemlerine başlayan ‘Sarı Yelekliler’ hareketi gündemdeki yerini koruyor.

Haftalardır devam eden protestolar Fransa’daki ‘küresel ısınma ile mücadele etmek’ adına akaryakıt zammına ve getirilen ek vergilere karşı başlasa da zamanla hükümetin diğer politikalarından ve hayat pahalılığından şikayet eden insanların da katılımıyla genişliyor.

Sosyal medya üzerinden paylaşılan çağrılarla düzenlenen protestolar, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve hükümete karşı daha geniş çaplı taleplerle isyana dönüşmüş durumda.

Protestocular her araçta bulunması zorunlu olan fosforlu sarı yelekleri giydikleri için ise “Sarı Yelekliler” olarak adlandırılıyor.

‘Tipik bir taban hareketi’ olduğu belirtilen ‘Sarı Yelekliler’ hareketinin lideri yok ve eylemleri herhangi bir siyasi parti veya sendika örgütlemiyor.

Diğer yandan 24 Kasım ve 1 Aralık tarihlerinde eylemlerin adresi başkent Paris’in meydan ve sokakları oldu. Reuters haber ajansına göre bu eylemler, Paris’te 1968’den beri görülen en büyük protestolar.

Marsilya’da düzenlenen protestolar sırasında polisin attığı gaz fişeğinin yüzüne isabet etmesi sonucu 80 yaşındaki Zineb Romdhane isimli kadın hayatını kaybetmesi ile birlikte eylemlerde ölenlerin sayısı dörde yükseldi.

Ülke genelinde süren eylemlerde bin civarında kişi yaralanırken, bunlardan iki yüz kadarı polis. Protestolar sırasında yaklaşık bin 500 kişi ise gözaltına alındı.

Öte yandan protestoların ardından hükümet, akaryakıt zammını 2019 için rafa kaldırdı ancak ‘Sarı Yelekler’ yeni protesto çağrısında bulunuyor.


Bir ‘köksaplar’ denemesi: Sarı Yelekliler ve Fransa’da yakın dönem sosyal hareketler – Evrim Şaşmaz


Bu haberde DW Türkçe’den de yararlanılmıştır.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İranlı Kürt sanatçı Yalda Abbasi serbest bırakıldı
Sonraki Haber
Gezici Festival Sinop'ta: Gösterim ve söyleşiler izleyici ile buluşuyor