Ana SayfaDünyaFransa’da “Acte 5”e doğru: Macron yine zenginlere dokunmadı

Fransa’da “Acte 5”e doğru: Macron yine zenginlere dokunmadı

HABER MERKEZİ – Sarı Yelekliler’in “Acte” olarak adlandırdıkları cumartesi eylemlerinden ‘Acte 5’ öncesi konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, hükümet karşıtı protestoları yatıştırma amacıyla mini bir önlem paketi açıkladı, ancak yine zenginlere dokunmadı. Sarı Yelekliler’in çoğu Macron’un adımlarını “göz boyama” olarak değerlendirirken, eylemlere devam edileceğini söyledi.

Fransa’da akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlara karşı başlayan, zamanla iktidara karşı isyana dönüşen ‘Sarı Yelekliler’in eylemlerinin beşincisi (‘Acte 5’) 15 Aralık Cumartesi günü gerçekleşecek.

Buna karşın Sarı Yelekliler’in protestolarını yatıştırma amacıyla televizyondan ‘ulusa seslenen’ Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, konuşmasına şöyle başladı:

“Şiddet yanlılarına tolerans gösterilmeyecek. Bazı fırsatçıların bu durumdan faydalanmaya çalıştıklarını gördük. Samimi bir öfkeyi, manipüle etmek isteyenleri gördük. Hiçbir kızgınlık, bir polis memuruna ya da jandarmaya veya işyerlerine zarar vermeyi meşrulaştırmaz.”

Macron, sorumluluğu kabul ettiğini de belirterek, “Sözlerimle insanları kırdım” ifadesini de kullandığı konuşmasında, hükümet karşıtı protestoları yatıştırma amacıyla mini bir önlem paketi açıkladı.

Yine zenginlere dokunmadı

İşçi ve işveren konfederasyonları liderleriyle görüşmesinin ardından konuşan Macron, yaklaşık 1200 euro olan asgari ücretin 2019’da 100 euro artırılacağını söyledi.

Macron, fazla mesai ücretlerinin vergiden muaf tutulacağını ve özel sektörden, çalışanlara yıl sonu ikramiyesi verilmesini talep edeceklerini de söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, aynı zamanda 2 bin euronun altında kazanan emeklilerden yeni alınmaya başlanan sosyal güvenlik vergisinin iptal edildiğini de duyurdu.

Ancak Macron, Sarı Yelekliler’in talepleri arasında yer alan, “servet vergisinin yeniden uygulamaya konulması” isteğini ise reddetti.

Taştekin: Macron patronları küstürmek istemiyor

Fransa’nın başkenti Paris’te eylemleri takip eden gazeteci-yazar Fehim Taştekin, Twitter’dan yaptığı yorumda Macron’un açıkladığı adımlar için “Macron patronları küstürmeden Sarı Yeleklileri eve göndermenin yolunu arıyor. Açıkladığı vaatler talepleri karşılamıyor” değerlendirmesinde bulundu.


Fransa’da protestolar: Sarı Yelekliler, liseliler, köylüler eylemde


‘Macron göz boyamaya çalışıyor’

Macron’un açıkladığı adımlar Sarı Yelikliler’in hepsini memnun etmeyi de başaramadı.

100 euroluk asgari ücret zammı içeren paketin açıklanmasının ardından Fransa basınına konuşan çoğu protestocu, eylemlerine devam etmekte kararlı olduğunu açıkladı.

Fransa’nın güneyindeki Le Boulou’da eylem yapan yaklaşık 150 protestocudan biri olan Jean-Marc, Macron’un açıklaması için “Tek ayak üzerinde dönüş yapmaya çalışıyor. Ama samimi olmadığını görüyoruz. Hepsi göz boyama” değerlendirmesini yaptı.

AFP’ye konuşan 55 yaşındaki Thierry de Cumhurbaşkanı Macron’un basın için “vitrin yenileme çabası” içerisinde olduğunu söyledi.

Marsilya’dan bir gösterici olan Luc Macron’un planını “saçmalık” olarak nitelendirirken, Calais’deki eylemlere katılan Claude Rambour ise Macron’un bu adım ile Sarı Yeleklileri ikiye bölebileceğinden endişe ediyor.

Ne oluyor?

Fransa’da Ekim ayından bu yana örgütlenen ve 17 Kasım’da farklı merkezlerde yüz binlerce kişinin yollara çıkmasıyla eylemlerine başlayan ‘Sarı Yelekliler’ hareketi gündemdeki yerini koruyor.

Haftalardır devam eden protestolar Fransa’daki ‘küresel ısınma ile mücadele etmek’ adına akaryakıt zammına ve getirilen ek vergilere karşı başlasa da zamanla hükümetin diğer politikalarından ve hayat pahalılığından şikayet eden insanların da katılımıyla genişliyor.

Sosyal medya üzerinden paylaşılan çağrılarla düzenlenen protestolar, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve hükümete karşı daha geniş çaplı taleplerle isyana dönüşmüş durumda.

Protestocular her araçta bulunması zorunlu olan fosforlu sarı yelekleri giydikleri için ise “Sarı Yelekliler” olarak adlandırılıyor.

‘Sarı Yelekliler’ hareketinin lideri yok ve eylemleri herhangi bir siyasi parti veya sendika örgütlemiyor.

Dört kişi yaşamını yitirdi, binlerce gözaltı var

Marsilya’da düzenlenen protestolar sırasında polisin attığı gaz fişeğinin yüzüne isabet etmesi sonucu 80 yaşındaki Zineb Romdhane isimli kadın hayatını kaybetmesi ile birlikte eylemlerde ölenlerin sayısı dörde yükselmişti.

Ülke genelinde süren eylemlerde bini aşkın kişi de yaralanırken, bunlardan iki yüz kadarı polis. Protestolar sırasında yaklaşık 4 bin kişi ise gözaltına alınmıştı.


Bir ‘köksaplar’ denemesi: Sarı Yelekliler ve Fransa’da yakın dönem sosyal hareketler – Evrim Şaşmaz

İflas eden sistemin mezar kazıcıları: Sarı Yelekliler – Abdulmelik Ş. Bekir


Bu haberde BBC Türkçe ve DW Türkçe’den de yararlanılmıştır.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İki kentte HDP'ye polis baskını: Açlık grevindeki en az 50 kadın gözaltına alındı
Sonraki Haber
İDO ve BUDO'dan sefer iptalleri