Ana SayfaGüncelGazeteci Yasin Kobulan’a ilk duruşmada ceza istendi

Gazeteci Yasin Kobulan’a ilk duruşmada ceza istendi

HABER MERKEZİ – Gazeteci Yasin Kobulan’ın “zincirleme şekilde örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması yapıldı. Savcı, esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sunarak Kobulan hakkında ceza talep etti.

Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Yasin Kobulan’ın “zincirleme şekilde örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmada Kobulan ve avukatları Özcan Kılıç ile Sercan Korkmaz hazır bulunurken, çok sayıda gazeteci de duruşmayı izledi.

‘Tamamıyla gazetecilik faaliyeti’

Gazeteci Kobulan savunmasında, dava konusu soruşturmanın dönemin Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Musa Çitil’in yapmış olduğu suç duyurusu olduğunu belirterek, “Bu suç duyurusuna konu olan haber ana akım medyada yer alan haberlerin derlemesinden oluşuyor. Bu haberle kişiyi hedef gösterdiğimiz iddia ediliyor. Ancak hedef gösterme amacı söz konusu değil. Tamamıyla gazetecilik faaliyeti kapsamında yaptığım bir haberdir” dedi.

“İfadeye gittiğimizde emniyette iki saat bekletildikten sonra sosyal medya paylaşımlarım gerekçe gösterilerek ‘örgüt propagandası’ iddiasıyla yeni bir soruşturma açıldı. Söz konusu paylaşımlar bana ait. Birçoğu haber linkinden oluşuyor. Bir suçlama söz konusu ama paylaşımlarımın aksini iddia eden herhangi bir soruşturma yahut da kovuşturma söz konusu değil. Yapılan paylaşımlar gazetecilik faaliyeti kapsamındadır. Eğer ki bir suçlama itham edilecekse söz konusu paylaşımlarda yer alan iddiaların da incelenmesi gerekiyordu. Ne yazık ki böyle bir şey yapılmaksızın soruşturma açıldı. Suçlamayı kabul etmiyorum beraatımı istiyorum.”

Avukat Sercan Korkmaz ise soruşturmanın başlangıcının hukuki olmadığını dile getirerek, sosyal medya paylaşımlarının haber niteliği taşıdığını kaydetti.

Avukat Özcan Kılıç da davaya konu paylaşımların gazetecilik faaliyeti kapsamında olduğunu vurguladı.

Savcı ceza istedi

Duruşma savcısı ise esas hakkındaki mütalaasını hazırladığını belirterek, UYAP üzerinden mahkemeye gönderdiğini söyledi.

Savcı, mütalaasında davaya konu sosyal medya paylaşımlarının hangi unsurlarının ‘örgüt propagandası’ oluşturduğunu belirtmeden, “Zincirleme şekilde örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla gazeteci Kobulan’ın cezalandırılmasını istedi.

Mahkeme heyeti, esas hakkındaki savunmaların yapılması için duruşmayı 8 Mart 2019 tarihine erteledi.


Gazeteci Kobulan’a ‘zincirleme şekilde örgüt propagandası’ suçlaması

Previous post
Erdoğan 'yol' göstermişti: Akar'dan CHP'li Özel'e tazminat davası
Next post
49 gündür açlık grevindeki Güven'e tahliye yok