Ana SayfaGüncel‘Gerekirse sınır ötesi operasyon yapılmalı’ diyen Kılıçdaroğlu: Savaş bir sağlık sorunudur

‘Gerekirse sınır ötesi operasyon yapılmalı’ diyen Kılıçdaroğlu: Savaş bir sağlık sorunudur

HABER MERKEZİ – Haklarında dava açılan TTB Merkez Konseyi üyelerini ziyaret eden CHP lideri Kılıçdaroğlu, savaşın bir sağlık sorunu olduğunu kaydetti, “‘Savaş bir halk sağlığı sorunudur’ dedi diye bir doktorun yargılanması hangi demokraside olabilir?” tepkisinde bulundu. Kılıçdaroğlu, önceki açıklamalarında sınır ötesi operasyona destek verdiklerini belirtmişti.

Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna karşı “Savaş bir halk sağlığı sorunudur” başlığıyla yayımladıkları ‘barış çağrısı’nın ardından haklarında başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınıp günler sonra serbest bırakılan Türk Tabipler Birliği (TTB) yöneticileri yarın (27 Aralık) hakim karşısına çıkacak.

Yarın Ankara 32’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak olan TTB Merkez Konseyi üyelerini genel merkez binasında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partinin Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve İstanbul Milletvekili Ali Şeker ziyaret etti.

‘Savaş sağlık sorunudur’

Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada, yarın hakim karşısına çıkacak hekimlere destek verdi, “Savaş bir sağlık sorunudur” dedi.

“Yemen’e bakın. Tam 5 milyon çocuk savaşın ortasında. İnsanlar birbirini kesip öldürüyor, emperyal güçler onlara silah veriyor, ölen de öldüren de Müslüman. Suriye’ye, Irak’a bakın. Bir doktorun, bir hekimin, bir hekim birliğinin bütün bu duyarlılıkları dikkate alarak görüş beyan etmesi kadar doğal başka ne olabilir? ‘Siz neden görüş beyan ettiniz?’ diye arkadaşlarımız yargılanıyor. Bu bir akıl tutulmasıdır.

Sivil toplum örgütleri sadece kendi alanlarıyla ilgili değil, Türkiye’nin demokrasi ile görüşlerini de beyan ederler. Karşılaştıkları sorunları aşmak için de düşüncelerini aktarırlar. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin artması konusunda neden bir önlem alınmıyor? ‘Açıklama yaptı’ diye mahkemeye veriliyorlar; ama ‘doktorlara şiddet uygulandı’ diye yasal bir önlem alınmıyor. Bu çifte standardın gerekçesi nedir?”

“’Savaş bir halk sağlığı sorunudur’ dedi diye bir doktorun yargılanması hangi demokraside olabilir?” sorusunu da yönelten Kılıçdaroğlu, “Biz, bizi eleştirsin veya eleştirmesin kendi görünüşünü kamuoyuyla paylaşan tüm sivil toplum kuruluşlarına her zaman saygı duyduk ve saygı duymaya devam ediyoruz” dedi.

Kılıçdaroğlu, yargılamanın kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, “Bu kabul edilecek bir olay değildir. Arkadaşlarımız dava sürecini takip edip TTB’nin yanında olacaklar. Dolayısıyla biz davanın bir an önce sonuçlanmasını ve Türkiye’nin bu hukuk garabetinden bir an önce çıkmasını arzu ediyoruz” diye konuştu.

Tezkereye onay, olası operasyona destek

24 Haziran seçimlerinin ardından başlayan yeni yasama yılının ilk faaliyeti Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyona yetki veren tezkerenin bir yıl süreyle uzatılması olmuştu.


HDP hariç: Meclis’te Irak-Suriye tezkeresi dört partinin oylarıyla kabul edildi


Tezkereye HDP karşı çıkarken, AKP, MHP, CHP ve İYİ Parti ise ‘Evet’ oyu vermişti. Oylama öncesi konuşan CHP Milletvekili Ahmet Ünal Çeviköz, ‘tezkerenin maceraperest bir yönetimin elinde terörle mücadele etmenin çok ötesine geçerek bir silaha dönüşebileceği endişesini taşıdıklarını’ belirtmelerine rağmen, ‘bu tezkereye Suriye’de insani bir dram yaşanmasın diye olumlu bakmak istediklerini’ kaydetmişti.

Son olarak Ankara’nın ‘Fırat’ın doğusuna’ yapmayı planladığı olası bir operasyonu değerlendiren Kılıçdaroğlu da ‘Sınır ötesi operasyonun gerekmesi durumunda yapılması gerektiğini’ savunmuştu


Kılıçdaroğlu: Gerekirse sınır ötesi operasyon da yapılmalı