Ana SayfaGüncelGözaltına alınan üç TCDD personeli tutuklandı

Gözaltına alınan üç TCDD personeli tutuklandı

HABER MERKEZİ – Ankara’daki tren faciasının ardından gözaltına alınan üç TCDD personeli tutuklama istemiyle sevk edildikleri mahkemece tutuklandı. Personeller, yaşananlardan üst yönetimi sorumlu tuttu.

Ankara’nın Yenimahalle ilçesine bağlı Marşandiz istasyonunda, 13 Aralık’ta Konya’ya giden Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile aynı güzergahta yol kontrolü yapan bir kılavuz trenin çarpışması sonucu üçü makinist dokuz kişi hayatını kaybetmişti.

Soruşturma kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nda (TCDD) çalışan üç kişi, tutuklama istemiyle savcılıkta verdikleri ifadenin ardından tutuklama istemiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

Mahkemeye sevk edilen hareket memuru S.Y., makasçı O.Y. ve kontrolör E.E.E tutuklandı.

‘Sorumlu üst yönetimdir’ 

Tutuklanan personellerden S.Y.’nin ifadesine Habertürk’ten Fevzi Çakır ulaştı.

Habere göre Sinan Y., savcılıkta verdiği ilk ifadede, “Makasçı bana hat değişikliğine ilişkin bilgi vermedi. Üst yönetimin gerekli önemli almayarak sorumlu olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

“Kaza, Tren teşkil memurunun (makasçının) bana makasları değiştirip treni H1’e aldığına dair teminat vermesine rağmen 5 makası H1’e tanzim etmemesi, H2’ye girdiğini gören makinistlerin yanlış yola girdiklerine dair bana ve kontrolöre herhangi bir bilgi verilmemesinden kaynaklandı.”

“Daha risksiz ve insan faktörü daha az kullanılmak suretiyle işleyen sistemin değiştirilmesi suretiyle trenlerin kabul ve sevk işlemlerini tamamen tren teşkil memurunun (makasçının) başarısına, çalışmasına, özverisine bağlayan üst yönetimin gerekli önemli almayarak sorumlu olduğunu düşünüyorum.”


Uzmanlardan Ulaştırma Bakanı’na ‘sinyalizasyon’ yanıtı: Kesinlikle gerekli


Ne olmuştu?

Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren, 13 Aralık’ta saat 06.30 sularında Yenimahalle ilçesindeki Marşandiz istasyonunda aynı güzergahta yol kontrolü yapan bir kılavuz trenle çarpışmıştı.

Çarpışma sonucu yolcuların kullandığı üst geçit de vagonların üzerine düşmüştü.

Üçü makinist dokuz kişinin hayatını kaybettiği tren faciasında onlarca kişi de yaralanmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kusuru bulunduğu gerekçesiyle üç TCDD personelinin gözaltına alındığı bildirilmişti.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yaptığı açıklamada, “Bu kaza tüm boyutları ile incelenecek, sorumlular ortaya çıkarılacak, gereken her şey yapılacaktır” demişti.

Ancak Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Başkanı Hasan Bektaş, trenlerin çarpışmasının sebebinin, hattın sinyalizasyon sistemi hazır olmadan ulaşıma açılması olduğunu söylemişti.

Bektaş, “Sinyalli olması gereken bir yolu sinyalsiz şekilde açarsanız, kaza olma riskini birden yediye, sekize çıkarırsınız” diye de eklemişti.


Ankara’da hızlı tren kılavuz trenle çarpıştı: Dokuz kişi yaşamını yitirdi





Önceki Haber
Diyarbakır'da silahlı saldırı: Bir polis yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
68'i CHP'li vekiller: Meclis’e 70 fezleke daha gönderildi