Ana SayfaGüncelGüven’in açlık grevi 30’uncu gününde: ‘Sağlık durumu kritik eşiğe evrildi’

Güven’in açlık grevi 30’uncu gününde: ‘Sağlık durumu kritik eşiğe evrildi’

HABER MERKEZİ – Leyla Güven’in açlık grevi eylemi 30’uncu güne ulaştı. Güven kızı aracılığıyla gönderdiği mesajında, “Eylemimi ve bu direnişimi talebim karşılık buluncaya kadar sürdürmekte kararlı olduğumu bir kez daha ifade ediyorum” dedi. Güven’in avukatları ise diğer birçok rahatsızlıkla birlikte ciddi kilo kaybına uğrayan müvekkillerinin sağlık durumunun kritik eşiğe evrilmesine rağmen kendisine B1 vitamini verilmediğini söyledi.

Tutuklu yargılandığı davanın Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 7 Kasım’da görülen duruşmasında “Abdullah Öcalan’a dönük tecridi protesto etmek için açlık grevine başladığını” duyuran Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevi eylemi 30’uncu gününde.

Güven’in gazeteci olan kızı Sabiha Temizkan, Twitter hesabından annesi ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin paylaşımlarda bulundu.

‘Fiziki değil iradi bir direniş sergiliyorum’

Güven kızı aracılığıyla gönderdiği mesajında, “Öncelikle benim için her yerde greve giren herkese teşekkür ediyorum. Greve girdiği için gözaltına alınan yoldaşlarıma geçmiş olsun diyorum. Ben burada fiziki değil iradi bir direniş sergiliyorum. İrademe güveniyorum. Benim talebim milyonların talebidir dolayısıyla karşılık bulacağına inanıyorum. Eylemimi ve bu direnişimi talebim karşılık buluncaya kadar sürdürmekte kararlı olduğumu bir kez daha ifade ediyorum” ifadelerini kullandı.

Avukatları: Sağlık durumu kritik eşiğe evrildi

Avukat Cemile Turhallı Balsak, Dünya Tabipler Birliği ve Türk Tabipler Birliği’nin yayınlamış olduğu tebliğlere göre açlık grevinin 14 ila 30’uncu gününün çok kritik bir süreye denk geldiğini belirterek, şunları söyledi:

“Dolayısıyla bugün Leyla Güven’in durumunun ciddi anlamda çok kritik bir eşiğe evirildiğini, artık bu kritik eşiğin de üstünde bir takım belirtiler gösterdiğini söyleyebiliriz. Bizim edindiğimiz izlenimlerde de şunu gördük. Leyla Güven son bir hafta içerisinde çok ciddi kilo kaybına uğramış, ciddi baş dönmeleri baş göstermiş, mide krampları, üşüme, güçsüzlük, baş ağrısı, uyuşukluk, unutkanlık ve konuşma güçlüğü gibi belirtiler kendini ağır bir şekilde artık göstermektedir.”

“Hastalığı kritik eşiği daha da ciddi duruma getirdi”

Balsak, Güven’e 2011 yılında cezaevinde olduğu süreçte beyinde su toplanmasına neden olan “hipofiz adenom” hastalığı teşhisi konduğunu da hatırlattı.

Bu hastalığının bugün yaşadığı kritik eşiği daha da ciddi duruma getirdiğini vurgulayan Balsak, vücutta ağır hasarlar bırakan bu hastalığın ağır ilaç kullanımı gerektirdiğini ifade etti.

Avukat Balsak, “Güven açlık grevine girdiği için bu ağır ilaçları kullanamamaktadır. Ve bu ilaçları kullanamadığı için tümörden kaynaklı bir rahatsızlığı açlık grevinin etkisiyle ciddi anlamda ağırlaşmıştır” diye belirtti.

Leyla Güven’in açlık grevine başlaması sonrası cezaevi idaresinden kendisine B1 vitamini verilmesi için talepte bulunduklarını aktaran Balsak, ancak idareden bu ilacı getiremeyecekleri yanıtı aldıklarını paylaştı.

Balsak, Güven’e B1 vitaminin yetkililer tarafından bir an önce temin edilmesi gerektiğini vurguladı.

“Her gün kendi içinde risk taşıyan bir durum”

Diğer yandan Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Güven’in açlık grevine destek eylemleri de devam ediyor.

Diyarbakır’da gerçekleştirilen destek eyleminde yer alan isimlerden biri olan HDP Milletvekili Selçuk Mızraklı, Güven’in sağlık durumu üzerinde durup, hükümetin sessizliğini eleştirdi.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Mızraklı, Leyla Güven’in sağlık durumuna değinerek, kritik aşamanın geçildiğini söyledi.

“Her gün kendi içinde risk taşıyan bir durumdur. Vücudun sıvı dengesinin bozulabilme durumundan tutun da organlarda bir süre sonra doku hasarının başlamasına kadar hepsi risk faktörleridir. Bütün hepsinin geride bir eseri de kalacaktır. Ama Leyla Güven’in bedenini açlığa yatırırken ve bunun üzerinden kamuoyuna mesaj vermek isterken hedefi onu zinde tutuyor. Her şeye karşın onun sağlığı bizim sağlığımızdır.”

Leyla Güven’in sağlığının Adalet Bakanlığı’nın sorumluluğunda olduğunu da belirten Mızraklı, başta vitaminler olmak üzere tıbbi olarak iyi takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Mızraklı ayrıca, hükümetin Güven’in eylemi karşısında sessiz kaldığını belirterek, “Onların sessizliği çığlıklarımızı daha da güçlendirecektir” dedi.

Hükümete çağrıda bulunan HDP’li vekil, “İmralı tecridini sonlandırarak, toplumdaki kutuplaşma ve ülkede yaşanan krizlerin bertaraf edilmesi noktasında da önemli bir çaba olur. Hukuksuzluklar son bulmalıdır” diyerek sözlerini noktaladı.

Güven’in talebi ne?

HDP Hakkari Milletvekili Güven, ne ailesi ne de avukatları ile görüşmesine izin verilen “Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılana dek açlık grevi eylemini sürdüreceğini” söylüyor.

Güven, “Öcalan’a bugün fazlasıyla ihtiyaç var. Ondan gelecek mesaj çok önemli olacak. Avukat, aile görüşlerinin olması gerekiyor. Talebim ağırlaştırılmış tecridin son bulmasıdır” diyor.

Previous post
Erdoğan’a göre “Cumhur İttifakı’nı kıskananlar var”
Next post
Veganları hedef gösteren Canan Karatay hakkında soruşturma başlatıldı