Ana SayfaGüncelGüven’in eylemi 41’inci gününde: Kışanak da açlık grevine başladı

Güven’in eylemi 41’inci gününde: Kışanak da açlık grevine başladı

HABER MERKEZİ – Tutuklu HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevi eylemi 41’inci gününde devam ediyor. Güven’e destek amacıyla yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak da 10 gün sürecek açlık grevine başladı.

Tutuklu yargılandığı davanın Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 7 Kasım’da görülen duruşmasında “Abdullah Öcalan’a dönük tecridi protesto etmek için açlık grevine başladığını” duyuran Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevi eylemi 38’inci gününde.

Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Güven’in avukatı Cemile Turhallı Balsak, müvekkilinin dikkat dağınıklığı yaşadığını, uyku düzeninin bozulduğunu, ses ve ışığa karşı hassaslaştığını ve kilo kaybının arttığını söylüyor.

Kışanak da açlık grevine başladı

Birçok cezaevinde destek açlık grevleri devam ederken, Ekim 2016 yılının tutuklanıp yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak da bugünden itibaren açlık grevine başladı.

10 günlük dönüşümlü açlık grevine giren Kışanak, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Sayın Öcalan’a yönelik tecridin sona ermesi için bende bugünden itibaren dönüşümlü açlık grevine başlıyorum. Milletvekilimiz Leyla Güven’in aynı amaçla başlattığı açlık grevi eylemini destekliyor, sonuç alması için ve tecridin kırılması için her birimizin büyük bir sorumluluk taşıdığını ifade ediyorum. İmralı’da uygulanan katı tecrit temel insan haklarına aykırı olduğu gibi demokratik hukuk devleti olma iddiasındaki hiçbir devletin uygulamayacağı ağır bir hukuk ihlalidir.

“Ayrıca Sayın Öcalan’ın toplumsal barış konusunda ne kadar önemli bir rolü olduğu geçmiş süreçlerde yaşanarak görülmüştür. Bu nedenle tecridin sonar ermesi toplumsal barışın önünü açabilecek yeni bir sürecin de başlangıcı olacaktır. Tüm demokratik kamuoyunun, toplumsal vicdana çağrı yapan, açlık grevi eylemlerine doğru anlamaya ve desteklemeye davet ediyorum. Emperyalizmin tezgahlayıp, Ortadoğu’da sahnelediği 3. Dünya Savaşı Türkiye’yi daha derin bir girdaba çekmeden bir barış sesine ihtiyacımız var.

“Sağduyunun, barışın ve diyaloğun sesini duyabilmek için İmralı’daki tecridin bir an önce sona ermesi gerekir. Savaşın, ölümün, zulmün, barışın sesini susturmasına sessiz kalamayız. Bunu başaracağımıza inanıyorum.”

30 tutuklu süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde

Diğer yandan cezaevlerinde bulunan 30 siyasi hükümlü ve tutuklu da 16 Aralık’tan bu yana süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eyleminde.

Tutuklular tek taleplerinin Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması olarak kamuoyuna duyururken, Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde bulunan gazeteci Kibriye Evren de eylemdeki isimlerden biri.

Güven’in talebi ne?

HDP Hakkari Milletvekili Güven, ne ailesi ne de avukatları ile görüşmesine izin verilen “Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılana dek açlık grevi eylemini sürdüreceğini” söylüyor.

Güven, “Öcalan’a bugün fazlasıyla ihtiyaç var. Ondan gelecek mesaj çok önemli olacak. Avukat, aile görüşlerinin olması gerekiyor. Talebim ağırlaştırılmış tecridin son bulmasıdır” diyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hafriyat kamyonu trafiğe kapalı yola girdi, bir kadın ve çocuğu yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Bursa'da işçi servisi şarampole yuvarlandı: Dokuz kişi yaralandı