Ana SayfaGüncel‘Halk Arenası’na RTÜK’ten yasadaki en yüksek yaptırım

‘Halk Arenası’na RTÜK’ten yasadaki en yüksek yaptırım

HABER MERKEZİ – RTÜK, ‘Halk Arenası’ isimli televizyon programına yasadaki en yüksek yaptırımı uyguladı, Fatih Portakal’ın sunduğu Ana Haber Bülteni’ne de ceza verdi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Metin Akpınar ve Müjdat Gezen’in konuk olduğu ve Uğur Dündar’ın sunduğu ‘Halk Arenası’ isimli program ile Fatih Portakal’ın sunduğu Fox TV Ana Haber Bülteni için yaptığı toplantı sonrası kararlarını açıkladı.

Oy çokluğuyla alınan karara göre, ‘Halk Arenası’ programına yasanın ön gördüğü en üst sınırdan ceza verildi ve beş kez program durdurma kararına hükmedildi.

Ayrıca ‘Halk Arenası’ programının yayınlandığı Halk TV kanalına da mevcut en yüksek para cezası olan “bir aylık reklam gelirlerinin yüzde 5″i oranında para cezası kararı verildi.

‘Halk Arenası’na uygulanan cezanın “Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz” ifadesi üzerinden verildiği belirtildi.

Diğer bir karara göre ise Fox TV Ana Haber Bülteni sunucusu Fatih Portakal’ın 10 Aralık tarihli haber bültenindeki “Hadi bakalım barışçıl bir eylemle zamları, doğalgaz zamlarını protesto edelim” çıkışı nedeniyle kanala cezai yaptırım uygulanmasına karar verildi.

Haber bültenine üç kez durdurma kararı, Fox TV’ye ise yüzde 3 idari oranında para cezası uygulanacak.

“RTÜK’ün de yaptırım kararı vermesine ilişkin hızı göz yaşartıcı”

Cumhuriyet’e konuşan RTÜK’ün CHP kontenjanından seçilen üyesi İlhan Taşcı kararları şöyle değerlendirdi:

“Cumhurbaşkanı’nın işaretiyle yargının ardından RTÜK’ün de harekete geçerek yaptırım kararı vermesine ilişkin hızı doğrusu göz yaşartıcı. Anlaşıldı ki görev sırası RTÜK’e geldi, o da görevini yerine getirdi. Bu kadar hızlı rapor düzenleyip karar alabilen RTÜK’ten aynı hızı bu ülkenin kurucusu Atatürk’e ‘zurnanın son deliği’ denilen televizyon yayınları için de bekliyorum. Aynı hızı, ülkenin ikinci büyük partisinin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na küfre varan televizyon programları için beklemek bu ülkede yaşayan milyonlarca yurttaşın da hakkıdır. Metin Akpınar’ın, barıştan, demokrasiye sahip çıkmanın kıymetinden söz ettiği konuşmanın cezalandırıldığı yerde, ‘oluk oluk kan akıtmaktan’, ‘boğazların kesilmesinden’ söz edenlerin değerlendirmesi düşünce özgürlüğü sayılıyor sanırım.”

Ne olmuştu?

Halk TV’de Uğur Dündar’ın sunduğu “Halk Arenası” programına katılan Gezen ile Akpınar, demokrasinin önemine vurgu yapmışlardı.

Akpınar, “Bu kutuplaşma ve karmaşadan kurtulmamızın tek çaresi demokrasidir. O noktaya ulaşabilirsek kavga gürültü olmadan bu işin içinden çıkarız. Ulaşamazsak ise belki lideri ayağından asarlar, belki mahzenlerde zehirlenerek ölür, belki de başka liderlerin yaşadığı kötü sonları yaşayabilirler” ifadelerini kullanmıştı.

Gezen de aynı programda “Recep Tayyip Erdoğan, sen bizim vatanseverliğimizi sınayamazsın, haddini bil” diye konuşmuştu.

Erdoğan, 23 Aralık’ta bu iki sanatçıyı bu sözleri üzerinden hedef almış, “Beni ipe götüreceklermiş. Bunlar sanatçı müsveddesi, bedelini ödeyecekler” demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması sonrası jet hızıyla Akpınar ile Gezen hakkında soruşturma başlatılmış ve 24 Aralık’ta iki sanatçı da gözaltına alınmıştı.

Gezen ve Akpınar, ifade işlemlerinin ardından sevk edildikleri mahkemece ‘adli kontrol’ şartı ve yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakılmıştı.


Erdoğan’dan Portakal’a açık tehdit: Buldun ekranı, haddini bil, hesabı ağır olur




Önceki Haber
Soykırım yapabilecek ülkeler listesinde Türkiye 8'inci sırada
Sonraki Haber
‘Yaşam koridoru’ davasında karar: 14 sağlıkçıya da beraat