Ana SayfaÖzelHamzaoğlu: Yerel seçimler iktidar açısından bir güven oylaması

Hamzaoğlu: Yerel seçimler iktidar açısından bir güven oylaması

HABER MERKEZİ – Türkiye’de iktidarın artık yönetemez durumda olduğunu söyleyen HDK Eş Sözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’na göre “Muhalefet aklı ve bilimi bir arada kullanırsa AKP-MHP iktidarını kaybettirmek mümkün.” webiz’de konuşan Hamzaoğlu, muhalefetin önümüzdeki seçimleri sadece yerel seçim olarak değerlendirmemesi gerektiğini belirtti ve ekledi: “Yerel seçimler iktidar açısından bir güven oylaması.”

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, yaklaşan 31 Mart yerel seçimleri ile Türkiye’de alternatif siyaset oluşturulmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

webiz‘de Soner Şimşek’in konuğu olan Hamzaoğlu, AKP iktidarının artık yönetemez durumda olduğunu vurguladı.

“Artık muktedir değiller, yönetemiyorlar. Biliyorsunuz AKP hükümet olduğunda çok farklı alanlardan, farklı siyasetlerden destekçileri de vardı. Bir kısmımız en azından bu geleceği öngörmüştü onlarla ilgili, hiç destek olmamıştı. Ama 2011 seçimlerinin ardından yapılan 12 Eylül’de yapılan Anayasa Referandumu’ndaki değişiklikten sonra, yargı değişiminden sonra, bu merkezileşme ve otoriterleşme arttı. Ve geldiğimiz aşamada siyasetle ekonomi alanları yer değiştirdi. Siyaset alanı ekonomi alanının üzerine çıkmış durumda. Ve bu yönetim biçimi itibarıyla tam bir faşizm uygulaması olduğunu söylemek mümkün.”

“Bir kişi her şeye yetmeye çalışıyor” diyen Hamzaoğlu, artık AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin de ortadan kalktığına işaret ederek, “Parti kurucularının hemen hemen neredeyse tamamı çekildiler. Ve parti yönetimiyle muhalefete düşmüş oldular” dedi.

Prof. Dr. Hamzaoğlu, 2018’de toplumsal muhalefetin yükselme potansiyelinin varlığını gördüğünü ancak buna rağmen bu potansiyeli harekete geçirecek dinamiklerin zorla engelleniyor olmasının handikapları olduğunu söyledi.

“Türkiye fokur fokur kaynıyor ama her yer sessiz” diyen Hamzaoğlu, bunun ilk nedeninin “Birbirleriyle iletişim kurmanın ve örgütlenmenin önünde engeller olmasından” kaynaklandığını belirtti ve şöyle devam etti: “İkincisi korku. Bir şekilde tabana sirayet etmiş durumda.”

Kaynama alanlarını birleştirecek kanalları açmak gerektiğine işaret eden Hamzaoğlu, kendilerinin de bunu yapmaya çalıştıklarını ifade etti.

“AKP-MHP iktidarını kaybettirmek mümkün”

31 Mart tarihinde yapılacak seçimlere doğru toplumda siyasallaşmanın yükseldiğini de belirten Hamzaoğlu, “Muhalefet aklı ve bilimi bir arada kullanırsa –sadece siyaset bilimini söylemek istemiyorum- AKP-MHP iktidarını kaybettirmek mümkün. İstanbul’u, Ankara’yı, Antalya’yı, Adana’yı bu iktidarın kaybetmesi mümkün. Bu başarılabilirse yeni bir adım için, hepimiz için derin bir nefes alma olanağı da çıkacak diye düşünüyorum” dedi.

Ekonomideki gidişat ve grevlerin gündemden çıkartıldığını ve iktidarın yerel seçimleri gündem yaptığını belirten Prof. Dr. Hamzaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye siyasi tarihinde yerel seçimler hiç bu kadar merkezi olarak yönetilip, merkezi olarak tartıştırılmamıştı. Biz çoğunluğun, yoksulların, halkın öncelikli sorunlarını gündem yapmak konusunda maalesef becereksiziz.”

7 Haziran 2015 genel seçimlerinden bu yana AKP’nin hep ‘kaybeden’ durumda olduğunu vurgulayan Hamzaoğlu, muhalefetin 31 Mart seçimlerini sadece yerel seçim olarak değerlendirmemesi gerektiğini belirtti ve ekledi:

“Bu yerel seçimler aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı hükümet modelinin bir güven oylamasıdır.”


webiz’deki programın tamamını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.


Twitter

Facebook

Youtube

Previous post
Kapitalist iktidarın alegorisi olarak bir dans tiyatrosu: Maraton
Next post
Rakel Dink'in 1915'ten bugüne uzanan hikayesi