Ana SayfaGüncelHDP: Oslo’da algı oluşturuluyor, İmralı kilitliyken barış süreci olmaz

HDP: Oslo’da algı oluşturuluyor, İmralı kilitliyken barış süreci olmaz

HABER MERKEZİ – İzmir’de konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Leyla Güven’in açlık grevi eyleminin 25’inci gününde hükümete çağrı yaptı. Oslo’da ‘yeni bir sürecin başladığı algısı’ oluşturulmaya çalışıldığını söyleyen Buldan, “İmralı’nın kapısında koca bir kilit varken, barış ve müzakere süreci asla başlayamaz. Leyla Güven şahsında başlatılan açlık grevinin dikkate alınması, tecridin kaldırılması ve yeni bir sürecin başlaması gerekiyor” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü’nün Tepekule Kongre Merkezi Anadolu Salonu’nda düzenlenen 3. Olağanüstü Kongresi’nde konuşan partinin eş genel başkanlarından Pervin Buldan, 25 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven’in eylemine dikkat çekti.

Güven’in eylemini sahiplendiklerini belirten Buldan,  “Leyla Güven’in grevi kendisi için değil; bir halkın barışına, demokrasisine, özgürlüğüne her zaman katkı sunmuş olan ancak 3 buçuk yıldır kendisinden haber alınamayan, tecrit içinde tecride maruz bırakılan Sayın Öcalan’a ilişkindir. Bu talep, milyonların talebidir” dedi.

İmralı Cezaevi’nde tutulan ve yıllardır kimseyle görüştürülmeyen Öcalan’ın cezaevi koşullarına dikkat çeken Buldan, “Ülkenin içinde bulunduğu kaos Sayın Öcalan’a uygulanan tecritle başlamıştır” dedi.

Müzakerelerin sürdüğü çatışmasızlık dönemine işaret eden Buldan, Öcalan’ın bu süreçteki rolüne değinerek, “Bu ülkeye cenazeler gelmedi. Bu süreçle birlikte Türkiye’nin hiçbir yerinde hiçbir insan yaşamını yitirmedi, annelerimiz ağlamadı” dedi.

Sürecin bitmesinden siyasi iktidarı sorumlu tutan Buldan, “Ama bu süreci bitirenler bugün insanların kafasında farklı bir algı oluşturmaya çalışıyor” dedi ve ekledi:

“Oslo’da yeni bir sürecin başladığı algısını oluşturmaya çalışanlar şunu bilsinler ki İmralı’nın kapısında koca bir kilit varken, barış ve müzakere süreci asla başlayamaz. Cezaevlerinde siyasi rehineler varken böyle bir sürecin başlamasının imkanı yoktur.

“Biz AKP ile müzakere değil mücadele etmek için yola çıktık. Bu mücadelemizi de kazanana kadar sürdüreceğiz. Tecrit bir insanlık suçudur. Tecritle birlikte ülkenin çatışmalı bir sürece girmesinin bu ülkeye hiçbir faydası yoktur. Bir kez daha hükümeti ve devleti sorumluluğa davet ediyoruz. Leyla Güven şahsında başlatılan açlık grevinin dikkate alınması, Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve ülkenin geleceğe umutla bakacağı yeni bir sürecin başlaması gerekiyor.”

Oslo’daki toplantılar

Yerel seçimler yaklaşırken, geçtiğimiz günlerde Norveç’in Oslo kentinde “Çatışma Çözümlerine Toplumsal Katılım” başlığı ve “Akiller Heyeti Deneyimini Düşünmek” alt başlığıyla bir toplantı düzenlenmişti.

22-23 Kasım tarihlerinde düzenlenen bu toplantının yapıldığı şehrin Oslo olması ve katılımcıların çoğunluğunun Akil İnsanlar Heyeti üyesi olması dikkat çekmişti.

Toplantının katılımcılarından DPI Uzmanlar Kurulu Üyesi Ayşegül Doğan, DPI toplantılarının bir süredir yapıldığını, bir anda ortaya çıkmadığını belirterek, peş peşe toplantıların ‘çözüm sürecinin ön çalışması olmadığını’ söylemişti.




Önceki Haber
Yıldırım'dan Kılıçdaroğlu'na ziyaret
Sonraki Haber
Zehra Doğan, hasta tutuklu Sise Bingöl'ü çizdi