Ana SayfaGüncelHDP: Yerel seçimler yaklaştıkça savaş çığırtkanlığı artıyor

HDP: Yerel seçimler yaklaştıkça savaş çığırtkanlığı artıyor

HABER MERKEZİ – AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon mesajına ilişkin açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanları Buldan ve Temelli, “Yerel seçimler yaklaştıkça savaş çığırtkanlığı artıyor” diyerek tepki gösterdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon mesajı vermesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

“Yerel seçimler yaklaştıkça savaş çığırtkanlığı artıyor” başlığıyla yayımlanan açıklamada, 31 Mart 2019’da yapılacak yerel seçimlere yaklaşıldığı sırada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘savaş politikalarını yeniden öne sürmeye başladığı’ belirtildi.

Erdoğan’ın Fırat’ın doğusuna, yani Demokratik Suriye Meclisi’nin kontrolündeki bölgelere birkaç gün içinde operasyon yapılacağını duyurduğu açıklamayı hatırlatan HDP Eş Genel Başkanları, Şengal ve Mahmur çevresine yönelik düzenlenen hava saldırılarına da değindi.

Açıklamada, Erdoğan’ın söz konusu söylemlerinin ‘yeni yıkım ve acıların işareti’ olduğu ifade edildi, Afrin’e yönelik operasyonun sonuçları hatırlatıldı.

“Hatırlatalım ki, 200 bine yakın Afrinli yerini yurdunu, evini terk etmek zorunda kaldı, yüzlerce insan hayatını kaybetti. UNESCO koruması altında olan tarihi yerler, halkın büyük oranda geçim kaynağı olan başta zeytinlikler olmak üzere tarım alanları, çeşitli dini kimliklerin ibadet yerleri ve bölgenin su ihtiyacını karşılayan barajlar tahrip edildi. Çeteler Afrin’de yaşamı bir kabus haline getirdi.

“Bölge halkı bu yıkımın acılarını çekmeye devam ederken, yeni bir saldırının ilanı niteliğindeki bu açıklama ne insani, ne uluslararası hukuk ne de siyasi açıdan kabul edilebilir değildir.”

Açıklama “Erdoğan’ın hedefi IŞİD ve ona bağlı çeteler değil, yıllardır bunların barbarlıklarına karşı savaşan Kürt ve Arap halkları ve onların müttefikleridir” sözleriyle devam etti.

“Seçim öncesi sergilenen saldırgan tutum krizlere neden olacak”

Buldan ve Temelli’nin açıklaması şöyle son buldu:

“Her seçim öncesinde sergilenen bu yıkıcı ve saldırgan tutum, yeni çatışma ve krizlere neden olacaktır. Suriye’deki savaşın siyasi ve demokratik yollarla çözümü noktasında bir aşama kaydedilmişken, uluslararası güçler ve demokrasi güçleri AKP Hükümeti’nin bu tuzağına düşmemelidir. Erdoğan’ın yerel seçim propagandası için yaptığı bu savaş çığırtkanlığı telafisi mümkün olmayan ağır sonuçlar yaratacak, bölgesel barış hedefini derinden yaralayacaktır.

“Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere hükümet yeni yıkım ve acılara neden olacak bu akıl dışı tutumdan vazgeçmelidir. Ulusal ve uluslararası kamuoyu bu tehditlere karşı duyarlı davranmalı ve sessiz kalmamalıdır.”

Ne oluyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 Aralık’ta yaptığı açıklamada “Fırat’ın doğusuna harekat birkaç güne başlayacak” dedi.

Bu açıklamanın bir gün ardından Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak’ın kuzeyine hava saldırısı düzenledi.

Saldırıda 1998 yılında Birleşmiş Milletler tarafından oluşturulan Mahmur kampının bulunduğu dağ ile Şengal’in hedef alındığı bildirildi.

Fırat Haber Ajansı’nın haberine göre savaş uçakları kampın çevresini vurdu, kampın güvenliğini sağlamak amacıyla nöbet tutan dört kişi yaşamını yitirdi.

13 Aralık’taki hava saldırısının ardından konuşan Erdoğan, “Dün akşam operasyonlarımızı yaptık. Gerisi gelecektir” dedi. Erdoğan ayrıca Fırat’ın doğusuna müdahale konusunda ‘yeteri kadar zaman kaybedildiğini, tek bir günlük gecikmeye dahi tahammül olmadığını’ kaydetti.

Türkiye’nin Fırat’ın doğusunda planladığı operasyona ilişkin ise ABD tepkili, Rusya “Ankara’yla temasta” olduğunu söylüyor, Astana ortaklarından İran henüz sessiz olsa da rahatsızlığı biliniyor, Rojava’da ise ‘seferberlik’ var.


Türkiye’nin operasyon planına kim ne diyor?

Previous post
Tutuklu gazeteci İshak Yasul'a 1 yıl 10 ay hapis cezası
Next post
Nusaybin davası: Tutukluların tamamı duruşmaya getirilecek