Ana SayfaEkonomi“Hızlı çıkış yok, 2019 ‘kriz yılı’ olacak”

“Hızlı çıkış yok, 2019 ‘kriz yılı’ olacak”

HABER MERKEZİ – Yeni yıla girerken Türkiye ekonomisindeki veriler kötü gidişatın her alana sirayet ettiğini gösteriyor. Önümüzdeki yıldaki olası gidişatı değerlendiren iktisatçılar da ekonomideki küçülmenin 1,5 yıl sürebileceği uyarısında bulunuyor, ‘yoksulluk artacak’ diyor ve ekliyor: ‘Bu kriz öncekilerden faklı. 2019’da şirket iflaslarını sıkça duyacağız.”

Ekonomik büyümede sert düşüş, yükselen enflasyon ve işsizlik… Türkiye yeni yıla “kriz” atmosferinde giriyor.

Büyümedeki gerilemenin 2019’da yerini küçülmeye bırakacağını, buna bağlı olarak işsizliğin ve hayat pahalılığının artacağını dile getiren ekonomistlere göre 31 Mart yerel seçimlerinden sonra hükümetin atacağı adımlar gidişatta belirleyici rol oynayacak.

Bir başka deyişle Türkiye toplumunun 2019 yılında yoksullaşacağına kesin gözüyle bakılıyor, ancak bu yoksulluktan nasıl çıkılacağı henüz bilinmiyor.

Uzmanlar da bu karamsar tabloyu teyit ediyor. DW Türkçe’den Aram Ekin Duran imzalı haberde yorumlarıyla yer alan iktisatçıların gelecek yıla ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

Koç Üniversitesi-TÜSİAD Ekonomik Araştırma Forumu Direktörü Prof. Dr. Selva Demiralp

“Türkiye, 2019 yılına ekonomide stagflasyon ile giriyor. Yani yüksek enflasyonu ve durgunluğu aynı anda yaşıyoruz. Türkiye’nin önümüzdeki 5-6 çeyrek boyunca yani yaklaşık 1,5 yıl süresince ekonomik durgunluk yaşama ihtimali yüksek. Bu arada Türkiye’nin yılda yüzde 1-2 büyümesi, ekonominin durgunluktan çıkacağı anlamına gelmiyor. Türkiye gibi potansiyel büyümesi yüzde 5-6 olan bir ülkenin yüzde 1’lere düşmesi durgunluğun devam ettiğini gösterir.”

“Yüksek enflasyon tehlikesi 2019’da da ciddi bir risk olmaya devam edecek. 2019’da yeni bir kur atağı yaşanmazsa enflasyon bir miktar daha gerileyebilir. Ama beklentilerin gerçek anlamda iyileşebilmesi için Merkez Bankası’nın sıkı para politikasından taviz vermemesi gerekiyor. İnsanların, piyasaların enflasyonun düşeceğine gerçekten inanması gerekiyor.”

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve BETAM Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel

“Son olarak 2008 krizinden sonra 2009’da yüzde 4,8 küçülen Türkiye ekonomisi, 2010’da yüzde 8,5 büyümeyi başardı. Ancak bu kez böyle bir hızlı çıkış olmayacak. Belki yüzde 5 küçülmeyeceğiz ama kriz süreci uzun sürecek. Çünkü 2009 şartları artık yok. Ne likidite bolluğu ne özel sektörün düşük borçluluğu ne de bankacılık sisteminde alacak stresi vardı. Şimdi bu etkenlerin hepsi var.”

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yalçın Karatepe

“2019 Türkiye ekonomisi açısından kayıp bir yıl olacak. Ekonomi, 2019 genelinde yüzde 1,5-2 düzeyinde küçülecektir. Bugün şirketlerin ve vatandaşların banka borçları toplam GSMH’nin yüzde 75’ine ulaşmış durumda. Ayrıca 180 milyar dolarlık dış borcun önümüzdeki 1 yıl içinde ödenmesi gerekiyor. Ekonomi yavaşladığı için bu borçların ödenmesinde ciddi sorunlar çıkacak. Bu nedenle 2019’da şirket iflaslarını sıkça duyacağız.”

Previous post
Buldan ve Temelli'nin yeni yıl mesajı: 2019’u demokrasi ve barış yılı yapmak elimizde
Next post
Filipinler’de tropikal fırtına: 68 kişi yaşamını yitirdi