Ana SayfaGüncelİHD ve TİHV: İnsan hakları değerleri tümüyle tasfiye ediliyor

İHD ve TİHV: İnsan hakları değerleri tümüyle tasfiye ediliyor

HABER MERKEZİ – 10 Aralık İnsan Hakları Günü vesilesiyle bir açıklama yapan İHD ve TİHV, OHAL’in kalıcı hale getirildiğini belirterek, “insan hakları değerlerinin toplumsal yaşamdan tümüyle tasfiye edilmeye çalışıldığını” vurguladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ile Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde konuya dair yazılı açıklama yayınladı.

“Bildirgenin 70. yılında insan hakları araçsallaştırıldı ve tehdit altında” denilen açıklamada, Türkiye’nin insan hakları ve demokrasi sorununun ise büyüdüğü belirtildi.

“Türkiye’nin Kürt sorununu çözemediği için gerçek bir çatışma çözümü gerçekleştiremediği, bunun sonucunda demokratikleşmesini sağlayamadığı, tersine bir gidişatın içerisine girdiği ve anayasasını değiştirerek tek kişi yönetimine dayalı otoriter bir başkanlık modeline geçtiği ve bunun da sürekli hak ihlali ürettiği görülmektedir.

“Türkiye’nin sürekli silahlı çatışma ortamında rejiminin otoriterleşmesinin yanı sıra içerisine girdiği ekonomik krizin etkisi ile ekonomik ve sosyal haklarda ciddi bir gerileme süreci içerisine girdiği ve bunun sonucunda işsizlik ile birlikte yoksulluğun giderek arttığı, buna karşı mücadele etmek isteyen işçi ve emekçi örgütlerinin üzerinde baskı kurulduğu bir ortamdayız.”

22 sayfalık açıklamada yaşam hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı, ifade ve basın özgürlüğü, örgütlenme ve toplanma özgürlüğü, seçme ve seçilme hakkı, ekonomik ve sosyal haklar ihlalleri ile erkek şiddeti, cezaevlerinin durumu, Kürt sorunu ve mültecilerin maruz kaldığı ihlaller sıralandı.

OHAL döneminde yaşananlar ve sonrasında getirilen kanunların irdelendiği açıklamada “OHAL’in tüm sonuçlarıyla birlikte kalıcı hale getirildiği” vurgulandı.

“Bugün gelinen aşamada parlamento denge ve denetleme fonksiyonuna sahip bir siyasal kuvvet, yurttaşların temsilcileri aracılığı ile hak aradığı,  taleplerini ifade ettiği bir kurum olmaktan çıkarılmış, yürütme gücünün basit bir meşrulaştırma/onay aracına dönüştürülmüştür. Hak temelli bir rejim fikri terk edilmiş; hukuk kurumu, minnet ve rıza göstermeyen toplumsal kesimleri susturma ve sindirme aracı haline getirilmiştir.”

Artan baskıların insan hakları değerlerinin toplumsal yaşamdan tümüyle tasfiye edilmeye çalışıldığının açık göstergesi olduğunu belirten hak örgütleri, “İnsan hakları değerlerinin tasfiye edilmesine hiçbir şekilde izin vermeyeceğiz” dedi.


İHD ve TİHV’in açıklamasının tamamına BURADAN bakabilirsiniz.

Af Örgütü: Türkiye, Rusya ve ABD insan haklarına saldırıyor

Previous post
Af Örgütü: Türkiye, Rusya ve ABD insan haklarına saldırıyor
Next post
Diyarbakır ve çevresi için kuvvetli fırtına uyarısı