Ana SayfaEkoloji“İklim adaleti için zaman dar”

“İklim adaleti için zaman dar”

HABER MERKEZİ – Dünyada insan eliyle yaratılan doğa yıkımı kritik seviyelere ulaştı. Günümüzde ‘iklim adaleti’ için eylemlerin günden güne yayıldığını belirten gazeteci-yazar Pelin Cengiz, zamanımızın dar olduğunu vurguluyor: “Toplantı masalarında kaybedecek zaman yok.”

Ekonomik çıkarlar için kaynakların sömürüldüğü, fosil yakıtlarla çevrenin kirletildiği ve doğanın tahrip edildiği günümüzde küresel ısınma tehdidi ve çevre kirliliği sorunu günden güne büyüyor.

Öyle ki, Karbon Eylem Takibi’nin ve Dünya Meteoroloji Örgütü’nün yayınladığı raporlara göre bu gidişatın tersine çevrildiğine dair bir emare yok.

Dolayısıyla dünya, doğa ve üzerinde bulunan her bir canlı insan eliyle yaratılan bir tehdit altında.

webiz’de Gülşah Karadağ’ın konuğu olan gazeteci ve yazar Pelin Cengiz de sorunun aciliyetine dikkat çekiyor.

Cengiz, “İklim adaleti için zaman dar, toplantı masalarında kaybedecek zaman yok” diyor ve ‘iklim adaleti’ ile neyi kastettiğini şöyle anlatıyor:

“İklim adaleti, aslında son yıllarda gitgide daha fazla kullanılmaya başlandı. Şimdi iklim değişikliği nedir? Biz bu gezegeni 7 milyar insan paylaşıyoruz. Burası bizim ortak evimiz. Dolayısıyla hepimizin eşit, sağlıklı, temiz bir ortamda yaşama, barınma, temiz suya erişim hakkı var. Hepimiz için sadece insanı önceleyen değil, bu gezegeni paylaştığımız hayvanların ve diğer canlıların hakkını önceleyerek oluşturduğumuz bir adalet sistemine gereksinim var. Fosil yakıtlara dayanan üretim ve tüketim modeli, toplumların her katmanında çok ciddi adaletsizlikler yarattı. Ölüm ve yaşam arasında gidip geliyor insanlar.”

‘Sorun sistemde’

‘İklim adaleti’ için eylemlerin günden güne yayıldığını belirten Cengiz, “Gençler, ‘siz bizim geleceğimizi çaldınız ve çalmak için hevesiniz var’ diyor” ifadelerini kaydediyor. Cengiz’in bu gençlerden verdiği örnek ise Greta Thunberg.

Thunberg, Cuma günleri okul yerine parlamento binasının önündeki merdivenlere gelerek, ‘iklim adaleti’ talep ediyor ve bir an önce gerekli adımların atılması gerektiğini vurguluyor.

Cengiz, BM İklim Zirvesi’nde de bir konuşma da yapan Thunberg ile ilgili olarak, arkasında ne sivil toplum kuruluşlarının ne de örgütlerin olduğu detayına dikkat çekiyor ve Thunberg’in şu sözüne atıfta bulunuyor:

“Sistem içinde çözümlerin bulunması imkansız, belki de sistemin değişmesi gerekiyor.”

Hangi adımlar atılmalı?

Cengiz, son olarak “İklim değişikliği ile mücadele sancısız bir geçiş olmayacak” diyor ve iklim adaleti için atılması gereken adımları şöyle sıralıyor:

“Bir an evvel fosil yakıtlardan çıkış stratejilerinin oluşturulması, hızla uygulamaya geçilmesi, azaltım ve dönüşüm hedeflerinin yeniden gözden geçirilmesi, ülkelerin Paris İklim Anlaşması’na gitmeden önce verdikleri ulusal katkı beyanlarının hızla güncellemesi, ekonomilerde gelişmiş gelişmemiş ayrımı yapılmadan bu dönüşümün hızla sağlanması.”


webiz’deki programın tamamını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.


Twitter

Facebook

Youtube