Ana SayfaEkonomiİktisatçı Birdal: Yapay olarak gerileyen bir enflasyon var

İktisatçı Birdal: Yapay olarak gerileyen bir enflasyon var

HABER MERKEZİ – Yılın sonuna doğru enflasyon rakamlarının ‘yapay’ bir şekilde gerilemeye başladığını söyleyen iktisatçı Doç. Dr. Murat Birdal, “2019 içerisinde ücretlerde daha da büyük bir erime göreceğiz” dedi. webiz’de konuşan Birdal,büyüme verileri ile Merkez Bankası’nın faiz kararına ilişkin görüşlerini de paylaştı.

Türkiye ekonomisinde gidişatın ne olacağı sorusu, 2018’in sonuna doğru enflasyon ve büyüme verilerinin açıklanması ve Merkez Bankası’nın faiz kararı ile birlikte yeni yıla girerken gündemdeki yerini koruyor.

Enflasyonun yüzde 20 bandının üzerinde olduğu bir süreçte Türkiye ekonomisinde son 2 yılın en zayıf ‘büyümesi’ gerçekleşti.

2018’in üçüncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 1,6 büyüme kaydedilirken, Merkez Bankası yılın son Para Politikası Kurulu toplantısında yüzde 24 seviyesinde bulunan politika faizini değiştirmeme kararı aldı.

Türk Lirası’nın (TL) yabancı para birimleri karşısında dalgalanması ise sürüyor.

webiz’de Gülşah Karadağ’ın konuğu olan iktisatçı Doç. Dr. Murat Birdal, ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi.

İlk olarak büyüme verilerine değinen Birdal, “Ekonomide ciddi bir yavaşlama var. Önümüzdeki çeyrek çok daha problemli olacak gibi gözüküyor. Yani daha yolun başındayız. Çünkü Ağustos ayının ortasından itibaren kurdaki sert hareket, Eylül ayında yavaş yavaş piyasalara, fiyatlara yansımaya başlamıştı. Sonraki çeyrekte çok daha güçlü bir şekilde etkisini hissedeceğiz” dedi.

Ağustos ayından bu yana TL’nin dolar karşısındaki hareketini anımsatan Birdal, kurdaki dalgalanmaya işaret ederek, özetle şunları söyledi:

“Müthiş bir istikrarsızlık var. Bir hafta sonraki kuru bile tahmin edemiyoruz. Çok büyük marjlarda dalgalanıyor. Problem bu. İhracatçı açısından da tercih edilir bir durum değil.”

“Kurun bu kadar sert dalgalanıyor olması, her ne yöne olursa olsun, o başta ciddi bir güvensizlik ortamı yaratıyor.”

Geçtiğimiz dönemlerde hanehalkı tüketiminin ‘büyümenin motoru’ olduğunu belirten Birdal, son dönemde bu alanda ‘frene basıldığını’ dile getirdi, “İthalatta bir daralma var buna karşılık da ihracatta ciddi bir artış var” dedi.

Dışa bağımlılığa da dikkat çeken Birdal, “İhracat bu kadar hızlı artıyorken ithalatın da bu kadar seri
daralması bize yeni mal üretmediğimizi gösteriyor” dedi ve bununla birlikte stoktan kullanımın problem oluşturduğunu dile getirdi.

Enflasyon

Doç. Dr. Birdal, yılın sonuna doğru enflasyonun yüzde 25,24’ten yüzde 21,62’ye gerilemesine işaret ederek, “2019 içerisinde ücretlerde daha da büyük bir erime göreceğiz” dedi ve ekledi: “Yapay olarak gerileyen bir enflasyon var.”

Ayrıca Birdal, “Bağımsız kuruluşların yaptığı enflasyon tahmini ile TÜİK tarafından yapılan enflasyon tahmini arasında ciddi bir tutarsızlık da var” dedi.

Türk-İş, TİSK ve hükümet üyelerinin 2019’da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için yaptığı toplantılara da değinen Birdal, “Yüzde 30’un altındaki bir artış enflasyon karşısındaki kaybı daha da artıracaktır” diye belirtti.

Faizler

İktisatçı Murat Birdal, Merkez Bankası’nın faizleri sabit tutmasına ilişkin ise özetle şu değerlendirmede bulundu:

“Merkez Bankası’nın üzerinde seçim baskısı olacak. Ama Merkez Bankası bu duruşundan kolay kolay geri adım atamaz. Çünkü mekanizma tam tersi şekilde işliyor. Çünkü faizleri indirirsen geliyor kurdan vuruyor, kurdan vurduğu zaman enflasyonu vuruyor, enflasyonu vurduğu zaman piyasa faizlerini vuruyor ve bunu gördük zaten. Erdoğan’ın her konuşmasında faiz indirimi beklentisi olduğunda piyasa faizleri tırmandı.

“Merkez Bankası geri adım atmadan, Erdoğan o ikili ayrışma varmış gibi göstermeye devam edecek. Yani bir tarafta (Erdoğan) meydanda çıkıp konuşacak, diğer tarafta Merkez Bankası duruşunu koruyacak.”

“Kurdan kaynaklı olarak Merkez Bankası hareket edemiyor… Seçime kadar faizler aşağıda tutulmaya çalışılıyor. Seçim sonrası burası da kontrol dışında kalacak.”


webiz’deki programın tamamını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.

Twitter

Facebook

Youtube

Previous post
Ayşe Düzkan'ın son kitabı '05 17'nin imza günü yarın İmge Kitabevi’nde
Next post
Fitch, Türkiye'nin kredi notunu teyit etti