Ana SayfaEkonomiİktisatçı Nesrin Nas: 2001’deki kalp kriziydi, bugünkü kanser

İktisatçı Nesrin Nas: 2001’deki kalp kriziydi, bugünkü kanser

HABER MERKEZİ – İktisatçı Nesrin Nas, “2001 krizi bir kalp kriziydi. Hasta ameliyata alındı ve tıkalı damarları açıldı” diyerek ekonominin bugünkü durumunun farklı olduğunu söyledi: “Bugünkü kriz kalp krizi değil. Hasta ağır bir lösemi. Kanser her yere yayılmış durumda. IMF de çözüm değil. Türkiye, bir hukuk devletine dönmedikçe ekonomik krizi çözemeyecek.”

Anavatan Partisi (ANAP) Eski Genel Başkanı ve İktisatçı Nesrin Nas, webiz’de Soner Şimşek’in sunduğu Enikonu’nun konuğu oldu, ekonomideki gidişata dair değerlendirmelerde bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ekonomide büyüme konusundaki sözlerine değinen Nas, açıklamaların yanıltıcı olduğuna dikkat çekti.

Albayrak son büyüme rakamlarına referansla “Ekonominin sağlam duruşu devam ediyor” demiş, “Türkiye, küresel ekonomideki sert süreçlere, tarihinin en büyük kur saldırısına rağmen, o saldırıyı yaşadığı dönemde dahi büyümüştür” ifadesini kullanmıştı.

Nas ise “En iyi yalanlar istatistiklerle söylenir” sözünü hatırlatarak, “Maalesef işler iyiye gitmiyor” dedi.

“Rakamları nasıl okuduğunuz önemlidir. 3’üncü çeyrekte 1.6 büyüme var diyorlar… Ancal 1’inci çeyrekte 7.3 olan büyüme 2’nci çeyrekte 5’lere, 3’üncü çeyrekte ise 1.6’ya düşmüş durumda. Eğer bu görülürse o zaman çok hızlı ve ciddi bir daralmanın olduğu anlaşılacaktır. Albayrak 1.6 büyümeye bakıp ‘İşler iyiye gidiyor’ diyorsa bu tatmin edici değildir. Teyit etmek için zaman serisine bakarız. Böyle baktığımızda ise maalesef işler iyiye gitmiyor. Bu çok ciddi bir biçimde ekonominin gerildiği, küçüldüğü anlamına geliyor. Ekonomide ciddi bir fren var.”

Ekonominin bugünkü durumunu 2000’lerin başındaki durumla mukayese eden Nas, “2001 krizi bir kalp kriziydi. Hasta ameliyata alındı ve tıkalı damarları açıldı” dedi ve bugünkü durumu şöyle anlattı:

“Bugünkü kriz kalp krizi değil. Hasta ağır bir lösemi hastası. İliklerine kadar kanser yayılmış durumda. Reel sektörün aşırı borçluluğu bunu gösteriyor. Türkiye’nin büyümesinin kaynakları da bunu işaret ediyor. Bu hasta çok ağır bir kanser hastası. Bu hastaya ilik nakli gerek. Bunun için de uzman kurumların desteğine ihtiyaç var. Eninde sonunda IMF’ye başvurulacak. Ancak IMF’ye başvurmak geçici bir çözüm olacak. Kısa vadeli borçlar döndürülebilecek ancak. Türkiye, bir hukuk devletine dönmedikçe ekonomik krizi çözemeyecek.”


webiz’deki programın tamamını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz



Twitter

Facebook

Youtube

Previous post
Antep'te petrol boru hattına yıldırım düştü
Next post
Şişli Belediyesi Kültür Merkezi'ne silahlı saldırı