Ana SayfaKitapİnsan ailesinin tarihini yazan kadınlar: “Sapiens’ten Önce İnsan Vardı”

İnsan ailesinin tarihini yazan kadınlar: “Sapiens’ten Önce İnsan Vardı”

HABER MERKEZİ – İnsan ailesinin tarihini yazan kadınların merkezde olduğu, insansız bir dünyadan Sapienslere kadar uzanan bir hikaye “Sapiens’ten Önce İnsan Vardı”. Prof. Metin Özbek’in bu son eseri kurmaca bir roman olsa da antropolojik verileri yansıtan bir kaynak.

“Dünden Bugüne İnsan ve Irklara Veda” gibi antropolojik çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. Metin Özbek’in “Sapiens’ten Önce İnsan Vardı” isimli son kitabı İmge Kitabevi’nden çıktı.

Prof. Özbek’in bu son eseri diğerlerinden farklı olarak kurmaca. Ancak antropolojik verileri yansıtan bir kurmaca eser “Sapiens’ten Önce İnsan Vardı”.

Kitabında insansız bir dünyadan Sapienslere dek uzanan yazar, insanlık tarihini kadın karakterlerle anlatıyor. Öyle ki kitap ismini The Beatles’ın “Lucy in the sky with diamonds” adlı şarkısından alıyor.

Günümüzden 7 milyon yıl öncesinde Doğu Afrika’da başlayan insan ailesi tarihinin, mücadelelerle dolu milyonlarca yıl süren evriminin sonrasına odaklanan hikâye, 3.3 milyon yıllık iskeleti Etiyopya’da bir göl yatağında bulunan Lusi ile başlıyor.

Habilis Ana, Erektus Ana…

İnsanlık tarihinin kadın kahramanlarıyla devam eden yazarın eserinde alet yapan Habilis Ana, Filistin’de ateş yakan Erektus Ana, 125 bin yıl önce ölüsünü gömen, yeni ateş yakma ve av teknikleriyle beslenme alışkanlıklarını değiştiren Neandertal Ana, 100 bin yıl önce terzilik yapan, ok ve mızrak kullanan, mağara resimlerinin ve bereket tanrıçalarının esin kaynağı Sapiens Ana var.

Previous post
Türkiye'nin ilk kadın fotoğrafçısı Yıldız Moran'ın eserleri sergileniyor: 'Bir Dağ Masalı'
Next post
Sırrı Süreyya Önder cezaevine girdi: "Sözlerimiz onurumuzdur, barış kazanacak"