Ana SayfaKültür-Sanatİstanbul’da “Dengbêj Nights”

İstanbul’da “Dengbêj Nights”

HABER MERKEZİ – İstanbul’daki üniversiteli Kürt öğrenciler tarafından kurulan Chalak Events platformu 22-23 Aralık tarihleri arasında iki ayrı “Dengbêj Nights” etkinliği düzenleyecek. Platformun düzenleyeceği bu üçüncü gece etkinliği Kürt sanatçı Nesrîn Şêrwan anısına yapılacak. Geceye Botan’ın ünlü dengbêjleri eşlik edecek.

İstanbul’da 5 üniversiteli Kürt öğrenci tarafından 2017 yılında kurulan Chalak Events’ın “Dengbêj Nights” etkinliklerinin üçüncüsü 22-23 Aralık’ta.

Platform, bu etkinlikte dün ile bugün arasında bir köprü kurmayı amaçlıyor. Nesrîn Şêrwan’ın anısına düzenlenecek geceye katılacak dengbêjler sanatçının stran ve şarkılarını okuyacak.

Geceye katılacak dört dengbêj şöyle: Cemalê Mihê, Dengbêj Kurdê, Henîfa Şirnexî ve Avdilayê Goyî.

Botan’ın dengbêj formları olan “payizok, heyranok” ve “lawik”lerini söyleyecek olan dengbêjler, bununla beraber tarihte meydana gelmiş olayları da kendi makamlarınca dillendirerek günümüz gençlerine aktaracak.

Gecede aynı zamanda Nesrîn Şêrwan’ın daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış fotoğrafları ile beraber platform tarafından hazırlanan kısa bir sunum da yapılacak.

Nesrîn Şêrwan hakkında

1929’da Şırnak’ın bir köyünde doğar. Ekonomik nedenlerden dolayı ailesiyle beraber 1932’de bugünkü Irak Kürdistan Bölgesi’ne göç etmek durumunda kalır.

O yıllarda tanıdığı sanatçılar Elî Merdan ve Hesenê Cizîrî aracılığıyla 1944’te Bağdat Radyosu’nda kilamlarını söyler ve radyoda çalışmaya başlar.

31 yıllık Bağdat Radyosu çalışmasında 500’e yakın stran toplayıp kaydeder.

1975’te radyodan emekli olan Nesrîn Şêrwan o döneminki çoğu Kürt sanatçı gibi kimsesiz ve yoksul bir şekilde hayatını sürdürür. Hastalanır ve Bağdat sokaklarının bir kaldırımında 1990’da yaşamını yitirir.

Yaşamının büyük bir bölümünü geçirdiği Bağdat’ta defnedilir.

Chalak Events

Chalak Events, Kürtçenin yaşamın her alanında konuşulmasını sağlamak için kurulmuş bir topluluk.

İstanbul’da bir grup üniversiteli Kürt öğrenci tarafından 2017 yılında kurulan Chalak Events, Kürtçeyi her yerde konuşulan bir dil haline getirmeyi hedefliyor.

“Dengbêj Nights”, bu amaç doğrultusunda platformun düzenlediği etkinliklerden biri.

Platform daha önce Kadıköy ve Boğaziçi Üniversitesi’nde Kürt Edebiyatı Komisyonu ile beraber iki gece daha düzenlenmişti. (Daha önceki etkinliklerin kısa birer özetine aşağıdaki bağlantılardan bakabilirsiniz)


Etkinliğin yapılacağı adresler ile diğer bilgilere de afişten bakabilirsiniz:


Gazete Karınca
Previous post
Ya zaman var olmasaydı? – Demet Parlar
Next post
Bir ay geçti, rapor hala hazırlanmadı: Sise Bingöl'ün durumu kötüye gidiyor