Ana SayfaÇalışma YaşamıİZBAN işçileri greve çıktı

İZBAN işçileri greve çıktı

HABER MERKEZİ – Toplu iş görüşmelerinde zam talepleri kabul edilmeyen İZBAN işçileri greve çıktı.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak kuruluşu olan İZBAN ile şirket bürokratları ile Türk İş’e bağlı Demiryol İş Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine grev başladı.

İşçilerin taleplerinin bir kısmının ve istedikleri zam oranının kabul edilmemesi sonucu alınan kararla birlikte makinist, tekniker, teknisyen, istasyon operatörü, gişe çalışanı olarak çalışan 343 işçi de greve çıktı.

Çiğli ilçesindeki İZBAN Genel Müdürlüğü önünde toplanan işçiler, gece vardiyasında çalışan iş arkadaşlarının mesailerinin bitmesiyle sabah saat 05.00’te, “Bu iş yerinde grev vardır” pankartı astı. İZBAN, Halkapınar ve Alsancak duraklarına da aynı pankartlardan astı.

Evrensel’den Meteahan Ud’un haberine göre grev süresince seferler, sabah 06.30 ile 09.30 ve akşam 16.00 ile 21.00 saatleri arasında gerçekleşecek.

İşçilerin talepleri neler, İZBAN ne öneriyor?

Görüşmeler İZBAN’daki makinist, tekniker, teknisyen, istasyon operatörü ve gişe çalışanı olmak üzere toplamda 342 işçiyi yakından ilgilendiriyor.

Şu ana kadarki 63 maddelik taslağın 24 maddesinde uzlaşma sağlanamadı.

Sendikanın yüzde 27’lik zam talebine karşın İZBAN, ilk yıl için yalnızca yüzde 12-13 dolaylarında, ikinci yıl ise enflasyon oranında zam yapmayı öneriyor.

Sendika ayrıca sürüş ve vardiya tazminatları da talep ediyor ama bu talep de kabul görmüyor.

İZBAN’da en düşük işçi maaşı bin 883 lira iken en yüksek işçi maaşı sosyal haklar dahil 2 bin 389 lira. 54 işçi de asgari ücretle geçiniyor.