Ana SayfaÇalışma YaşamıİZBAN işçileri: Grevimiz asıl şimdi etkisini gösterecek, hakkımızı alacağız

İZBAN işçileri: Grevimiz asıl şimdi etkisini gösterecek, hakkımızı alacağız

HABER MERKEZİ – İzmir’de İZBAN işçilerinin grevi 16. gününde. Karşıyaka 1. İş Mahkemesi, İZBAN’da ‘grev kırıcılığı’ olduğuna hükmetti. Kararı değerlendiren grevdeki işçiler, “Biz bugünden sonra grevin ilk günü olarak bakıyoruz, grevimiz asıl şimdi etkisini gösterecek” dedi ve haklarını alana kadar devam edeceklerinin mesajını verdi.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak kuruluşu olan İzmir Banliyö Ağı’ndaki (İZBAN) grev devam ediyor.

Aliağa ile Selçuk arasındaki 40 istasyon ve 136 kilometrelik hat üzerinde hizmet veren İZBAN’da makinist, tekniker, teknisyen, istasyon operatörü, gişe çalışanı olarak çalışan 343 işçi 16 gündür grevde.

İzmir’in toplu taşımada en önemli ulaşım ağı olan İZBAN ile Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (Türk İş) bağlı Demiryol-İş Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine 10 Aralık’ta grev başlamıştı.

Sendikanın bütün yan haklarla ile birlikte yüzde 34’lük zam talebine karşın İZBAN ortalama yüzde 19 zam teklifinde bulunuyor.

Sendika ayrıca sürüş ve vardiya tazminatları da talep ediyor ancak bu da kabul görmüyor.

İZBAN’da en düşük işçi maaşı bin 883 lira iken en yüksek işçi maaşı sosyal haklar dahil 2 bin 389 lira. 54 işçi de asgari ücretle geçiniyor.

‘Grev kırıcılığı’nı mahkeme durdurdu

Diğer yandan Karşıyaka 1. İş Mahkemesi, işçilerin üyesi olduğu Demiryol-İş Sendikası’nın başvurusu üzerine taşeron makinistler eliyle yürütülen seferlerin ‘grev kırıcı’ uygulama olduğuna hükmetti ve seferlerin durdurulmasını emretti.

Normal şartlarda 269 seferle 300 bin insanın taşındığı İZBAN’da grev kararının ardından 48 seferde 50 bin civarında kişi taşınıyordu. Seferler sadece Çiğli ile Havaalanı durakları arasında sabah ve akşam saatlerinde yarım saat aralıklarla devam ediyordu.

İşçiler: Hakkımızı alana kadar devam edeceğiz

Evrensel’den Meteahan Ud’a konuşan grevdeki işçilerden Mücahit Yavuz, söz konusu kararın geç de olsa sevindirici olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“Biz bugünden sonra grevin ilk günü olarak bakıyoruz, grevimiz asıl şimdi etkisini gösterecek. Seferlerin devam etmesi bizi moral olarak olumsuz etkilemiyordu, en başından beri her şeyi göze alarak yola çıktık. Mahkeme kararı haklılığımızı bir kez daha ortaya koydu ve mücadelemizi perçinleştirdi. İşçilerin gidişatla ilgisi bir şüphesi yok. Umarız artık daha kısa süre içerisinde masaya oturulur. Biz işçilerin istekleri dikkate alınır ve en kısada sonuçlanır. Biz bu kararı alırken sadece grevimizi desteklemesi amacıyla değil bu çalışma koşullarındaki emekli makinistlerin yarın öbür gün istenmeyen kazalara sebebiyet vermemesi için de aldırdık. İzmirliler sadece grev açısından bakmamalı Ankara’daki gibi bir kazanın önlenmesi olarak görmeli.”

Canip Kuşkapan isimli işçi de “Grevimiz her geçen daha fazla birbirimize kenetlenerek devam ediyor. Hakkımızı alana kadar da devam edeceğiz. Taleplerimiz de ödenemeyecek rakamlar değil, enflasyon bu kadar yüksekken. Çıplak ücretlere istediğimiz zam bizim ancak ekonomik kayıplarımızı giderecek. Refah payı olarak da vardiya ve sürüş tazminatları talep ettik” dedi.

İşçilerden Çoşkun Şahiner ise “İstediklerimizi alacağımıza kesin gözüyle bakıyoruz. İstediğimiz enflasyon ile orantılı olarak, insanca yaşayabileceğimiz bir ücrete yakın bir oran” diye belirtti.