Ana SayfaEkolojiKarabiga’daki termik santralin ‘ÇED Olumlu’ kararı iptal edildi

Karabiga’daki termik santralin ‘ÇED Olumlu’ kararı iptal edildi

HABER MERKEZİ – Karabiga’ya inşa edilen Cenal Entegre Enerji Santralı projesinin ‘ÇED Olumlu’ kararı mahkeme tarafından iptal edildi. Kararın ardından santralin kapatılması için başvuruda bulunulacak.

Çanakkale’nin Karabiga beldesine inşa edilen Cengiz Holding’e ait Cenal Entegre Enerji Santralı projesinin ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu’ kararı 28 Kasım’da iptal edildi.

Karabiga Temiz Doğa Derneği, Madra Dağı ve Kaz Dağı Belediyeler Birliği, Biga Çevre Derneği, Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Peyzaj Mimarları, Çevre Mühendisleri ve Ziraat Mühendisleri Odası ve Karabigalı 47 yurttaşın açtığı davanın duruşması 16 Mayıs 2016’da Çanakkale İdare Mahkemesi’nde görülmüş, mahkemenin davayı reddetmesi üzerine Danıştay’dan bozma kararı gelmişti.

Danıştay kararı uyarınca, termik santral projesi hakkındaki bir başka ÇED davasındaki bilirkişi raporu beklenince uzayan davada, karar 28 Kasım 2018’de gelmişti.

2012 tarihli ÇED raporunda, hava kalitesi değerlendirmesi ve modellemesi çalışmalarının tüm mevsimleri kapsamaması ve kullanılan meteorolojik veri setinin bölgeyi yansıtmamasına ilişkin eksikliklerin, 2014 tarihli ÇED raporunda da aynen yer aldığını gören mahkeme, alınan yeni ‘ÇED Olumlu’ kararını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Davanın avukatı Cömert Uygar Erdem, karar sonucunda termik santralin faaliyetinin durdurulup mühürlenmesi gerektiğini belirterek, santralin kapatılması için idari başvuruda bulunacaklarını ifade etti.

Previous post
Nuray Mert'e 1 yıl 3 ay hapis cezası
Next post
'Gerçekler ve mitler': Boğaziçi'nde kadın cinselliği konuşulacak