Ana SayfaGüncelKızıltepe JİTEM Davası: Savcıya mütalaa için süre verildi

Kızıltepe JİTEM Davası: Savcıya mütalaa için süre verildi

HABER MERKEZİ – 90’larda zorla kaybedilen 22 kişinin akıbetinin sorulduğu “Kızıltepe JİTEM Davası”nda mütalaa için savcıya süre verildi. Duruşma 11 Nisan 2019’a ertelendi.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 1992-1996 yılları arasında 22 insanın zorla kaybedilmesine ilişkin açılan ve kamuoyunda “Kızıltepe JİTEM Davası” olarak bilinen davanın 16’ncı duruşması Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmada müşteki avukatlarından Erdal Kuzu ve Senem Doğanoğlu hazır bulunurken, sanık avukatları da duruşma salonunda yer aldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Ebru Günay ve Tuma Çelik ile Hafıza Merkezi’nden Hanife Kardelen Işık da duruşmayı izledi.

Kimlik tespiti ardından söz alan katılan avukatı Erdal Kuzu, dosyaya ilişkin beyanları olacağını belirterek, “Dosyanın hazırlık aşamasında cinayetlerin ortaya çıkmasında katkısı olan kamu tanıklarının yeniden dinlenmesini talep ediyoruz. Heyet değişikliğiyle yeniden bu talepleri dile getiriyor ve heyetinizin bunları tekrardan dinlemesini talep ediyoruz. Yusuf Çakar cinayetine ilişkin hem müştekilerin hem de sanıkların dinlenmesini, Yiğit ailesine ilişkin Bahri ve Eyüp Yiğit ifadesinin yeniden alınması gerekiyor. Abak ailesine ilişkin Abdülbaki Abak’ın tekrardan dosya kapsamında dinlenmesi gerekiyor” dedi.

Ardından söz alan sanık avukatları, katılan vekillerinin taleplerinin dosyaya bir katkısı olmayacağını belirtti.

Katılan vekillerin duruşmayı uzatmaya çalıştıklarını da ileri süren sanık avukatları, taleplerin reddedilmesini istedi.

Aranın ardından kararını veren mahkeme heyetinin ara kararları şöyle:

  • Sanıklardan Mehmet Salih Kılıçaslan’ın Adıyaman Açık Cezaevi’nde olduğu ve bir sonraki celse Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katılması için müzekkere yazılması
  • Katılan ve vekillerine esasa ilişkin beyanda bulunması için süre verilmesi
  • Savcıya esasa ilişkin mütalaa vermesi için bir sonraki celseye kadar süre verilmesi

Bir sonraki duruşma ise 11 Nisan 2019 tarihinde görülecek.

Dava hakkında

Zaman Çizelgesi (Hafıza Merkezi)

20 Temmuz 2014 tarihli iddianame ile açılmış olan davada 1992-96 yılları arasında Kızıltepe’de yasadışı keyfi infaz edilen ve zorla kaybedilen 22 kişinin akıbeti soruluyor.

Dava kapsamında emekli Albay Hasan Atilla Uğur, dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu, Jandarma Bölük Komutanı Ahmet Boncuk, Başçavuş Ünal Alkan ve köy korucuları Abdurrahman Kurğa, Mehmet Emin Kurğa, Ramazan Çetin, Mehmet Salih Kılınçaslan ile İsmet Kandemir “silahlı örgüt kurmak veya yönetmek, silahlı örgüte üye olmak ve tasarlayarak öldürmek” suçlarından yargılanıyorlar.


Bu dava ile daha ayrıntılı bilgilere Hafıza Merkezi’nin verileri üzerinden bakabilirsiniz: Dava Özeti, Zaman Çizelgesi ve takip edilen duruşmaların İzleme Raporları
Previous post
Iğdır'da ev baskınları: HDP’li eski vekil dahil çok sayıda gözaltı
Next post
Ruhani yarın Ankara'ya geliyor