Ana SayfaGüncel“Kürdüz” dedikleri için ırkçı saldırıya uğrayan aile ‘tehdit ediliyor’

“Kürdüz” dedikleri için ırkçı saldırıya uğrayan aile ‘tehdit ediliyor’

HABER MERKEZİ – Sakarya’da Kürtçe konuştukları gerekçesiyle ırkçı saldırıya uğrayan Sakçı ailesini ziyaret eden HDP heyetinden Muş milletvekili Mensur Işık, “Sakarya Valiliği’nin yapmış olduğu açıklama kocaman bir yalan” dedi ve ailenin tehdit edildiğini söyledi.

Sakarya’da bir aile Kürtçe konuştukları gerekçesiyle ırkçı saldırıya uğradı.

Saldırıda 43 yaşındaki Kadir Sakçı yaşamını yitirdi, aynı saldırıda ağır yaralanan 16 yaşındaki oğlu Burhan Sakçı’nın ise tedavi gördüğü hastaneden taburcu edildiği öğrenildi.

Yaşamını yitiren baba Sakçı için Hendek ilçesine bağlı Yeni Mahalle’de aile evinde taziye kuruldu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Mensur Işık ve Züleyha Gülüm’ün de aralarında bulunduğu bir heyet, dün taziye evine giderek aileye baş sağlığında bulundu.

Taziye çıkışı açıklamalarda bulunan HDP Muş Milletvekili Işık, aileden olaya dair bilgi aldıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Aile olduğu gibi olayı bize anlattı. Sakarya Valiliği’nin yapmış olduğu açıklama kocaman bir yalan. Valilik, olayın etnik aidiyet meselesinden ya da Kürtçeden kaynaklanmadığını söylüyor. Yine adli bir olay olduğunu ve vuran kişinin sarhoş olduğunu söyleyip olayın çok adli bir vakaymış gibi yansıtıyor. Bu yalan bir bilgi. ‘Valilik neden bu açıklamayı yapıyor?’ diye sormak lazım. Ama hepimiz çok iyi biliyoruz ki vali bu olayın siyasi sorumlusunun siyasi iktidar olduğunu çok iyi biliyor.”

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, iktidarın Kürtlere karşı kullanmış olduğu ötekileştirici ve düşmanlaştırcı dilin bu tür sonuçlar doğurduğunu söyleyen Işık, “İşte vali de iktidarın Kürt düşmanı olan bireyleri yarattığını bildiği için olayı çarpıtmak istiyor. Oysa ki olay açık, net bir şekilde ortadadır. Baba ve oğul ile sanık arasında Kürtlük meselesinden dolayı tartışma çıkmış. Sanık ‘Suriyeli misiniz’ diye soruyor Kadir Sakçı ise ‘yok ben Suriyeli değilim ama Kürdüm’ diyor. Bunu söylediği için kardeşimiz katledilmiştir” diye konuştu.

HDP’li vekil Işık, iktidara da seslenerek “Bu dilinden bir an önce vazgeçip, mağdur olan bu ailemizin yanında olduğunu göstermesi lazım. Bunu yapmak yerine olayın gerçekliğini çarpıtmakla sorun çözülmez. Örtbas da edilmez” diye belirtti.

Aile tehdit edilmiş

Sakarya Valiliği ve Hendek Kaymakamı’nın yapacağı tek şeyin bu olayı açığa çıkarmak olduğunu vurgulayan Işık, “Yoksa ailenin ve olayı görenlerin tehdit edilip susturulmasıyla ve yaralı olan Burhan Sakçı’nın tehdit edilip ifadesinin değiştirilmesiyle olmaz” dedi.

Aile ile yaptıkları görüşmede ailenin tehdit edildiğini öğrendiklerini sözlerine ekleyen Işık, sözlerini şöyle noktaladı:

“Polis ve polisin yönlendirdiği birkaç kişi ‘Sizin olay olduğu gibi basına yansırsa, yani ben Suriyeli değilim, Kürdüm dediğiniz basına yansırsa size zarar gelebilir’ şeklinde aileyi tehdit etmişler. Bunu hem aileye hem de hastanede çocuğa söylüyorlar.”


“Kürdüz” diyen aileye saldırı: Baba yaşamını yitirdi, oğlu hastanede


Ne olmuştu?

Sakarya’da “Kürt müsünüz” sorusuna “evet” cevabını veren baba ve oğul saldırıya uğradı.

Saldırıda baba Kadir Sakçı yaşamını yitirirken, oğlu ağır yaralandı.

Saldırgan savunmasında “Sarhoşum” iddiasında bulundu. Sakarya Valiliği de saldırgan için “alkollü ve pek çok suçtan sabıkası bulunan” diyerek olayın “küfürlü konuşma” üzerine çıktığını savundu.

HDP ise yaptığı açıklamada “Irkçı saldırı” dedi ve yaşananlardan iktidarı sorumlu tuttu.