Ana SayfaDünyaMacaristan’da Orban hükümetine karşı protestolar

Macaristan’da Orban hükümetine karşı protestolar

HABER MERKEZİ – Macaristan’da Orban hükümeti iki gündür protestocuların hedefinde. Budapeşte’deki protestolar sırasında çatışmalar da çıktı.

Macaristan’da binlerce kişi, aşırı sağcı Viktor Orban liderliğindeki hükümetin yeni yargı ve çalışma yasalarını protesto için başkent Budepeşte’de eylemde.

Budepeşte’deki parlamento binasının önüne giden eylemciler ile polisler arasında çatışmalar da yaşandı.

Protestolar nasıl başladı?

Macaristan’da Orban karşıtı protestolar, parlamentoda tartışma yaratan iki yeni düzenlemeye Çarşamba günü onay verilmesinin ardından başladı.

Muhalefetin ‘kölelik yasası’ olarak tanımladığı yeni çalışma yasasının, işçi haklarına zarar vereceği uyarısı yapılıyor.

Yasa, işverenin yıllık fazla mesai talebini 250’den 400 saate çıkarılabilmesine olanak sağlıyor.

Fazla mesai ücretlerinin ödemesi ise 3 yıla kadar ertelenebilecek.

Protestocular ayrıca Orban hükümetini bağımsız mahkemelerin denetiminden çıkaran düzenlemeye de karşı çıkıyor.

Eylemciler arasında yer alan 65 yaşındaki Tamas Szabo, “Bizi buraya getiren memnuniyetsizliğimiz. Mahkemeler konusundaki kararın amacı güç artırmak. Diğer yasa ise işçilerin suratına atılmış bir tokat” diyor.

Öğrenciler de protestolarda yer alıyor

Protestocular arasında yer alan öğrenciler de iş insanı George Soros’a ait Orta Avrupa Üniversitesi’ne yönelik baskıyı protesto ediyor.

Öğrenciler, üniversitenin Budepeşte’deki bölümlerini Viyana’ya taşıma kararı almak zorunda kalmasını akademik özgürlüğe bir darbe olduğunu düşünüyor.

Hıristiyan karşıtlığı ile suçlandılar

Macaristan’ın Genelkurmay Başkanı Gergely Gulyas ise iki gündür eylem yapan protestocuları “Soros’un adamları” olmakla ve Hıristiyan karşıtı bir nefret sergilemekle suçluyor.


Küreselde paralel evrenler: Macaristan’da adil olmayan seçimlerle beraber neler değişiyor?


2010 yılında iktidara gelen Viktor Orban, başta basın, akademi ve sivil topluma olmak üzere birçok kesime yönelik baskıları artırmakla eleştiriliyor.


Bu haber DW Türkçe’den derlenmiştir.