Ana SayfaÇalışma YaşamıMilyonlarca konut satılamadı: ‘İnşaat sektöründe yıllarca sürecek kriz kapıda’

Milyonlarca konut satılamadı: ‘İnşaat sektöründe yıllarca sürecek kriz kapıda’

HABER MERKEZİ – İnşaat sektöründeki son durumu değerlendiren İMO Başkanı Gökçe’ye göre sektördeki kriz kapıda. Gökçe, milyonlarca konutun satılamadığını söylüyor ve inşaat sektöründeki krizin en az 3 yıl süreceği uyarısında bulunuyor.

Ekonomideki kötü gidişat sektörden sektöre yayılırken, şirketler bir bir konkordato ilan ediyor, Türkiye’nin birçok bölgesinde işten çıkarmalar yaşanıyor.

Peki, ülkenin başat sektörü olarak görülen inşaatta son durum ne, sektörü önümüzdeki dönem neler bekliyor? Bu soruları İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Cemal Gökçe, Evrensel’den Birkan Bulut’a değerlendirdi.

Boşta kalan konutlar

İMO Başkanı Gökçe, yapıların ihtiyaç değil, ticari anlayışla inşa edildiğini, dolayısıyla ekonominin betona bağlandığını ama bunun da bir doygunluk noktası olduğunu söylüyor.

Bugünkü durumun temelinde yıllar boyu izlenen politikaların yattığına işaret eden Gökçe, 2008 krizinde de ihtiyaç temelli olmayan, sosyal niteliği yok sayılan konutlar üretildiğini hatırlatıyor ve ülke genelinde gelinen son noktada 3 milyon civarında fazladan konut olduğunu belirtiyor.

“Dağ taş inşaata dönüştürüldü. Rantı en yüksek yerlerden başlanarak yapıldığı için sosyal sorunlar yaşandı. Gelinen noktada Türkiye’de yaklaşık 3 milyon civarında fazla konut var ve bunların satılması lazım. Peki kime satacaksınız? Konut ihtiyacı olan insanların paralarının olması lazım ama krizle birlikte artan işsizlik, hayat pahalılığı nedeniyle insanların eve ne peşin ne de banka kredisiyle verecek parası yok.”

“İnşaattaki kriz üç yıl sürer”

Ülke ekonomisinin “lokomotifi” haline getirilen inşaat sektörünün birçok iş kolunu da etkilediğini ifade eden Gökçe, sadece konut sektörünün yaklaşık 250-300 iş koluna hitap ettiğini vurguluyor.

Bu süreçte sürekli dışarıya borçlanıldığını belirten Gökçe, kamu bankalarından çiftçiye veya ihtiyacı olan yurttaşa verilmeyen milyarlarca kredinin kamu-özel ortaklığı çerçevesinde köprülere, havaalanlarına aktarıldığını söylüyor.

Gökçe’ye göre inşaat sektöründe girilecek bir kriz en az 3 yıl sürecek:

“Artık havuzun suyu doldu. Her alanda olduğu gibi inşaat sektöründe de kriz gerekçesiyle konkordatolar ilan edildi, işçiler işten atıldı, meslektaşımız inşaat mühendisleri ya işten çıkarıldı ya da esnek çalışmaya maruz kaldılar. Yaklaşık 10 ay içinde 600-700 civarında kişi işten çıkarıldı. İnşaat sektörü krize geç girer ve krizden geç çıkar. Çünkü birtakım malzemeler alınmıştır ve işçilerle anlaşmalar yapılmıştır. O yüzden belli bir hızda inşaatlar sürer ama bir yerden sonra tıkanır ve krize girer. Bu nedenle şu an üretime devam eden inşaat şirketleri de krizden etkilenecektir. İnşaatta krizin en az 3 yıl daha yaşanacağı yönünde ciddi tespitlerimiz var.”

İnşaat sektöründeki iş cinayetleri

Sektördeki iş cinayetlerine de değinen Gökçe, projelerin alelacele bitirilmeye çalışıldığını, “Burayı 5 yılda değil 3 yılda bitireceksin” denildiğini söylüyor.

Gökçe, işçilerin 15-16 saat çalışmak durumunda bırakıldığını kaydederek, iş cinayetlerine neden olunduğunu belirtiyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Iğdır'da askeri araç devrildi: Bir asker yaşamını yitirdi, beş asker yaralandı
Sonraki Haber
Metacritic’e göre 2018’in en kötü 15 filmi