Ana SayfaÖzel“Operasyon Rusya’nın işine gelmiyor, tutumu bu kez Afrin’dekinden farklı”

“Operasyon Rusya’nın işine gelmiyor, tutumu bu kez Afrin’dekinden farklı”

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması sonrası Suriye’de Fırat’ın doğusuna olası operasyonu değerlendiren Ortadoğu Uzmanı Dr. Peköz’e göre Rusya olası operasyona karşı temkinli ve tavrı bu kez Afrin’dekinden farklı.


Haber: Pelin Özkaptan


Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta Fırat’ın doğusuna yani Demokratik Suriye Meclisi (DSG) denetimindeki bölgelere operasyon düzenleneceğini açıkladı.

Erdoğan “bir kaç gün içerisinde” bu operasyonun yapılacağını söylese de henüz somut bir adım yok. Olası bir harekâtın bölgedeki güç dengelerini nasıl etkileyeceği ise merak konusu.

Ortadoğu Uzmanı Dr. Mustafa Peköz’e göre uluslararası ilişkilerde bu tür operasyonlar her zaman ihtimal dahilinde. Ancak bölgesel ilişkilere dikkat çeken Peköz, Suriye ve Rojava’ya bakıldığında olası bir harekâtın ‘çok da kolay olmadığına’ dikkat çekiyor.

“Bu bölgenin Afrin’e yapılan operasyonla karşılaştırılamayacak bir yeri var. Afrin operasyonu öncesi yaklaşık 5 kez MİT Müşteşarı, Savunma Bakanı ve o dönemki Genel Kurmay Başkanı Hulusi Akar Rusya’yı ziyaret etti. Ve orada yapılan görüşmeler, pazarlıklar sonucu Rusya’nın izniyle operasyon yaptılar. Hepimiz biliyoruz ki Rusya izin vermeseydi Türkiye, Afrin’e giremeyecekti.”

Peköz, Türkiye’nin Kobani ile Kamişlo arasındaki bölgelere operasyon yapabilmesi için mutlaka ABD’den ‘izin alması’ gerektiğini vurguluyor. Ona göre Rusya da olası bir operasyona karşı temkinli.

Operasyon sinyali sonrası Rusya’dan yapılan açıklamalarda “Ankara ile temasta olunduğu” belirtilmiş, “Türkiye ile bütün konularda pozisyonumuz aynı değil” denilmişti.

Peköz, Rusya’nın tutumunun bu kez Afrin’dekinden farklı olacağı görüşünde.

“Türkiye’nin oraya girerek yeni bir çatışma ortamı yaratması Rusya’nın işine gelmiyor. Rusya İdlib meselesini çözüp bir istikrar sağlamak istiyor. Ama eğer Kobani’den itibaren Kamişlo’ya kadar olan alanlara girerse Türkiye, bu da çatışma ve savaşın uzaması anlamına gelir. Eğer Amerika kendi bulunduğu alanı hava sahasına kapatırsa sadece kara savaşı başlayacaktır. Kara savaşında DSG’nin elinde önemli tanklar var, füze sistemleri var. Onun için bu bölgede krizin oluşması Rusya’nın da ABD’nin de işine gelmez. Türkiye bu gelişmeler ile kendine bir alan açmak istiyor gibi.”

Ayrıca Peköz, bir askeri Rus teorisyenin şu sözlerine de dikkat çekiyor: “Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik hamlesi başlamadan bitebilir.”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ay, yağmurun terlikleri – Elend Aydın
Sonraki Haber
Fed, faiz oranını artırdı