Ana SayfaGüncelOperasyona çıkmak istemeyen onlarca komandoya ‘itaatsizlik’ davası

Operasyona çıkmak istemeyen onlarca komandoya ‘itaatsizlik’ davası

HABER MERKEZİ – Dört askerin yaşamını yitirdiği bir operasyonun ardından yeniden düzenlenmek istenen bir başka operasyona katılmayı reddeden 48 uzman çavuşa dava açıldığı öğrenildi. Askerler ifadelerinde “İhmal sonucu dört kayıp verdik” diyor, dinlenmeden ve plansız bir şekilde operasyona çıkarıldıklarını iddia ediyor.

Hakkari’nin Çukurca ilçesinde 2017’de yapılan bir operasyona katılan Bolu Komando Tugayı askerlerinden 48’ine ‘emre itaatsizlik’ten dava açıldı.

Davaya neden olan olay, askerlerin kayıplarla döndükleri bir operasyon ve PKK’ye yönelik düzenlenmek istenen bir başka operasyona katılmak istememeleri.

Operasyondan davaya

Soruşturma dosyasında yer alan askerlerin ifadelerine ulaşan Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre iddianameye de yansıyan ifadelerde 48 askerin Çukurca’daki operasyonun 8 günlük bölümüne katıldığı bilgisi yer aldı.

Bu sürede dört asker yaşamını yitirdi, altı asker de yaralandı. Bu kayıpların ardından Bolu 2. Komando Tugayı’na bağlı askerler daha sonra ana üs bölgesine döndü.

Yeniden “operasyon olabilir” şeklinde emir gelince ise askerler “hem fiziken hem ruhen yorgun olduklarını, ayrıca 4 şehit vermiş olmaları nedeniyle de morallerinin bozuk olduğunu” söyledi.

Kendilerine göreve çıkmaları yönünde komutanları tarafından baskı yapıldığını ve hakarete uğradıklarını iddia eden bölükteki görevli askerlerin tamamı istifa ettiklerini söyledi.

Bunun üzerine Bolu Komando Tugay Komutanı birliğe gelerek, “istifa kararını geri almaları halinde haklarında hiçbir soruşturma başlatılmayacağı” sözünü verdi. 48 uzman çavuştan 18’i, bunun üzerine istifaden vazgeçti. 30 uzman çavuş ise istifa kararında direndi.

Ancak konu kapanmadı ve soruşturmaya dönüştü.

Askerin ifadesi: “Dinlenmeden, plansız operasyona çıktık”

Dosyaya giren savunmalarda ise dört askerin hayatını kaybettiği operasyonda ihmal olduğu iddiası dikkat çekti.

Uzman çavuşun aktardığına göre 12 Ekim 2017’de harekât bölgesine giderken yaşadıkları kaza sonucunda bir arkadaşlarını kaybettiklerini ifade etti.

Uzman çavuş, dört askerin yaşamını yitirmesiyle ilgili olarak da operasyondaki ihmallere dikkat çekti.

“Operasyona dinlenmeden, istirahat etmeden ve ayrıntılı bir plan yapmadan çıkan birliğimiz operasyonda şehit ve yaralı vermiştir. Ayrıntılı planlama yapılmamıştır. Operasyon emniyet tedbirlerinin hiçbiri uygulanmamıştır. Operasyon esnasında dört arkadaşımız şehit altı arkadaşımızı yaralı vermemiz bizi psikolojik anlamda etkilemiştir.”

Operasyonu icra edilirken 1800 rakımlı tepede 8 gün boyunca konuşlandıklarını anlatan uzman, savunmasında yürüyemeyecek derecede olan personelin komutanın hakaretine uğradığı, yıpranan personelin gelen helikoptere bindirilmediğini öne sürdü.

Uzman çavuş, savunmasında, katılmadıkları operasyon emrinin kendilerine yazılı olarak verilmemesine, komutanlarının kendilerine verdikleri izin belgesinde 24-26 Ekim tarihlerinde izinli olduklarına da dikkat çekti.