Ana SayfaÇalışma YaşamıÖzgür Karabulut: Üçüncü havalimanı şantiyesinde işçi tutamıyorlar

Özgür Karabulut: Üçüncü havalimanı şantiyesinde işçi tutamıyorlar

HABER MERKEZİ – Üçüncü Havalimanı’nda işçilerin yaptığı eylemlere destek verdiği için 2 ay tutuklu kalan Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, webiz’de havalimanı inşaatında yaşananları anlattı, 40 bine yakın işçinin çalıştığını belirterek, “Şimdiye kadar 250-260 bin işçi giriş-çıkış yapmış, işçi tutamıyorlar o şantiyede” dedi.

Devrimci Yapı, Yol ve İnşaat İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş) Genel Başkanı Özgür Karabulut, 5 Ekim’de Üçüncü Havalimanı’nda inşaat işçilerinin yaptığı eylemlere destek verdiği için tutuklanmış, 5 Aralık’ta ise hakim karşısına çıktığı ilk duruşmada tahliye edilmişti.

webiz’de Kıvanç Eliaçık’ın “Grev Gözcüsü” isimli programının konuğu olan Karabulut, havalimanındaki eylemleri ve son durumu anlattı.

“Hakkını arayan herkes bir şekilde ‘marjinal’, ‘terörist’, ‘yasa dışı’ olarak tanımlanıyor” diyen Karabulut, kendileri hakkında bazı basın kuruluşları tarafından ortaya atılan iddialara tepki göstererek, söz konusu basın çalışanları için “Onlar birilerinin kalemşörleri” dedi ve ekledi:

“Biz yalan beyanlarla ilgili, hakkımızda söylenen asılsız iddialarla ilgili hukuki sürecimizi başlatacağız. Avukat arkadaşlarımız dosyayı hazırlıyor.”

Üçüncü Havalimanı’nın tüm toplumdan izole olduğunu belirten Karabulut, havalimanı inşaatındaki iş cinayetlerine de değindi, gerçek rakamların gizlendiğinin altını çizdi.

“İş cinayeti vakası ‘trafik kazası’ olarak adlandırılıyor, dışarıdan gösterilmiş gibi oluyor veya kalp krizi geçirmek – o havalimanı için söylemiyorum – normal bir ölüm olarak adlandırılıyor. Devlet kurumlarında meseleyi gizleme, düşük tutuma gibi bir durum söz konusu.”

Karabulut, CHP Milletvekili Ali Şeker’in yaptığı başvuru üzerine CİMER’den gelen yanıta göre Üçüncü Havalimanı’nda 52 iş cinayetinin yaşandığını hatırlattı, “Sayı üzerinde çok tartışmamak lazım. Oradaki her işçi bir aile geçindiriyor, bir sayıdan ziyade can” diye konuştu.

‘Şantiyede işçi tutamıyorlar’

Üçüncü Havalimanı’ndaki duruma da değinen Dev Yapı-İş Genel Başkanı Karabulut, havalimanı inşaatında 40 bine yakın işçinin çalıştığını belirterek, “Şimdiye kadar 250-260 bin işçi giriş-çıkış yapmış, işçi tutamıyorlar o şantiyede. O şantiye küçük bir ilin otogarından farksız. Kampın giriş kapısına kamera koyup izleyin görürsünüz, bavulla gelen, bavulla giden dolu. 150 kişi geliyorsa 100 kişi gidiyor. Her gün böyle bir sirkülasyon var. Kimse durmuyor o şantiyede” dedi.

Ücretlerin düzenli ödenmediğini de söyleyen Karabulut, “İşçiler oradan kolay kolay gitmesin diye taşeron firmalar en az 2 aylık ücretlerini içeride tutuyorlar” diye vurguladı.

Havalimanı inşaatında herhangi bir eylemliliğin ya da tepkinin oluşmasının istenmediğini de aktaran Özgür Karabulut, “O şantiyede onlarca kez eylem oldu. Parasını almak için vincin tepesine çıkan da oldu, şantiyede taşeron firmanın ofisini basan da oldu, taşeronu döven de oldu” diye ekledi.


webiz’deki programın tamamını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.


Twitter

Facebook

Youtube

Previous post
Şule Çet'in ölümüne ilişkin iddianame kabul edildi, ilk duruşma Şubat'ta
Next post
Fransa'da mülteciler için 'sınırları açın' yürüyüşü