Ana SayfaGüncelÖzgür Ülke bombalanalı 24 yıl oldu: “Özgür basın susmadı, gelenek sürüyor”

Özgür Ülke bombalanalı 24 yıl oldu: “Özgür basın susmadı, gelenek sürüyor”

HABER MERKEZİ – Özgür Ülke gazetesinin bombalanmasının 24’üncü yılında bir araya gelen gazeteciler ve meslek örgütleri, “Bütün baskılara rağmen özgür basın susmadı. Bu gelenek devam edecek” dedi.

Özgür Ülke gazetesinin 3 Aralık 1994’te bombalanmasının üzerinden 24 yıl geçti.

Gazetenin İstanbul Kadırga’daki teknik binası, Cağaloğlu’ndaki merkez bürosu ve Ankara bürosu bombalı saldırıya uğramıştı.

24’üncü yılında Kadırga’da bulunan gazetenin bombalanmış binası önünde bir basın açıklaması yapıldı.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu ve Özgür Gazeteciler İnisiyatifi’nin bu açıklamasına Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Saruhan Oluç, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Avukat Eren Keskin, Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Sözcüsü Hakkı Boltan, DİSK Basın –İş Genel Başkanı Faruk Eren ve birçok gazeteci katıldı.

“Özgür basın susturulamaz” pankartının açıldığı eylemde yaşamını yitiren gazetecilerin fotoğrafları açıldı.

24 yıldır soruşturmada sonuç yok

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Sözcüsü Ayşe Güney, saldırıda gazetenin ulaştırma görevlisi Ersin Yıldız’ın hayatını kaybettiğini ve onlarca çalışanın yaralandığını hatırlattı.

Güney, saldırıda yaralananların tedavilerinin ardından gözaltına alındığını belirterek, saldırıya ilişkin açılan soruşturmada ise 24 yıldır hiçbir sonuç alınamadığını ifade etti.

“Bu ateş sizi de yakar!”

Özgür Ülke gazetesi bombalamaya rağmen ertesi gün “Bu ateş sizi de yakar!” manşetiyle çıkmıştı. Gazetenin bu nüshasında bombalı saldırının nasıl yapıldığı ayrıntılarıyla anlatılmıştı. Güney açıklamasında bu bilgileri paylaştı.

“Özgür Ülke Gazetesi bombalı saldırıdan 3 gün önce yapılan Milli Güvenlik Toplantısı’nda gazete hakkında kapatılma kararı alındığı bilgisine ulaşarak faillerin kim olduğuna işaret etti; ‘ölüm listeleri’ ve ‘bertaraf edilecekler’ listelerinin konuşulduğu 1990’lı yıllarda. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in imzasının bulunduğu ‘Gizli’ ibareli belgede doğrudan Özgür Ülke gazetesinin isminin yer aldığı kamuoyu tarafından bombalamadan 15 gün sonra yine Özgür Ülke gazetesi tarafından açığa çıkarıldı.”

Özgür Ülke gazetesinden sonra ‘özgür basın’ geleneğinin bugüne dek devam ettiğini belirten Güney, gözaltı ve tutuklamalara dikkat çekti.

“Dün bombalayarak susturmaya çalışanlar bugün demir parmaklık ve kelepçeler ile susturmaya çalışıyorlar. Kürt bilgesi Ape Musa yıllar önce bu baskılara şu sözler ile cevap vermişti: ‘Ve cellat uyandı yatağında bir gece. Tanrım dedi, bu ne zor bilmece. Öldükçe çoğalıyor adamlar, ben tükenmekteyim öldürdükçe.’ Bizler de Ape Musa’nın ve Gurbetelliler’in ardılları olarak şunu ifade ediyoruz: Bombalayarak bitireceğinizi sandınız. Biz binler olup karşınıza dikildik. Bugün yüzlerce arkadaşımızı tutukluyorsunuz, on binler olup gerçekleri açığa çıkarmaya devam edeceğiz.”

Daha sonra söz alan DİSK Basın-İş Sendikası Başkanı Faruk Eren ise bugün basına dönük baskılara değinerek, bunun durmayacağını ancak buna karşı da gazetecilerin haber yapmaya devam edeceğini belirtti.

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Sözcüsü Hakkı Boltan da, “Ersin şahsında onlarca gazeteci katledildi; Musa Anter, Hrant Dink, Metin Göktepe katledildi. Katledilen basının kendisidir” dedi ve ‘dayanışmayı büyütme’ çağrısı yaptı.

İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı Eren Keskin, “Birçok yazarı, gazete dağıtımcıları katledildi ama bu gelenek sona ermedi. Bu gelenek hala devam ediyor” diye konuştu.

Yapılan açıklamanın ardından bombalanan binanın önüne karanfiller bırakan gazeteciler, saldırıda yaşamını yitiren gazetenin ulaştırma görevlisi Ersin Yıldız’ın Yeşilpınar’da bulunan mezarı başında anma gerçekleştirdi.

Ne olmuştu?

24 yıl önce, 3 Aralık 1994’te Özgür Ülke gazetesinin İstanbul Kadırga’daki teknik binası, Cağaloğlu’ndaki merkez bürosu ve Ankara bürosu bombalı saldırıya uğramıştı.

Kadırga bürosundaki ulaştırma görevlisi 32 yaşındaki Ersin Yıldız öldürülürken, 23 çalışan da yaralanmıştı.

Gazete sonraki sayılarını bir süre, kendisiyle dayanışma halinde olan gazeteciler sayesinde çıkarabilmiş, sosyalist gazeteler Özgür Ülke çalışanlarına bürolarını açmış, birçok gazeteci dayanışmaya gitmişti.

Gazete 4 Aralık 1993’te dört sayfa çıkarken, manşeti ise “Bu ateş sizi de yakar” olmuştu.

Bombalanmanın üzerinden 15 gün geçmeden Özgür Ülke gazetesi, dönemin Başbakanı Tansu Çiller imzalı “gizli” ibareli bir belge yayınlamıştı.

Söz konusu belgede doğrudan Özgür Ülke’nin ismi verilerek şu ifadeler yer alıyordu:

“Bölücü ve yıkıcı faaliyetlere destek verecek şekilde yayın yapan basın organlarının faaliyetleri son günlerde devletin bekası ve manevi değerlerine açıkça saldırı şeklini almıştır. Vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğüne yönelik bu önemli tehdidin bertaraf edilmesi maksadıyla önlemlerin alınmasına…”